Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GCA101
Ders İsmi: Gıda Hijyeni ve Güvenliği
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 0 0 4
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. AZİZ EKŞİ
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. AZİZ EKŞİ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Yiyecek ve içeceğin işlendiği alanlarda hijyen ve sanitasyonun nasıl sağlanması gerektiği konusunda temel bilgileri vermek.
Dersin İçeriği: Gıda kaynaklarının güvenliği, gıda kaynaklı hastalıkların neler olduğu, mutfak sanitasyonu, personel hijyeni ve HACCP konularını kapsar.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gıda güvenliği denildiğinde ne anlaması gerektiğini irdeler.
2) Gıda kaynaklı hastalıkları öğrenir.
3) HACCP sisteminin prensip ve işleyişi hakkında bilgilenir.
4) Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeler konusunda bilgi sahibi olur.
5) Mutfak hijyen ve sanitasyonu ayrımını öğrenir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda zinciri ve gıda güvenliği Kitap
2) Gıda Güvenliği ve Risk Analizi
3) Mikroorganizmalar ve gelişme koşulları
4) Patojen bakteriler
5) Küfler ve mikotoksinler
6) Kimyasal kalıntılar
7) Bulaşanlar
8) Ara Sınav
9) Gıda hijyeni
10) İşletme sanitasyonu
11) Personel Hijyeni
12) Gıdaların doğal toksik bileşenleri
13) Gıda koruma yöntemleri
14) Gıda kontrol mevzuatı
15) HACCP Sistemi
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: TAYYAR,M. 2010.Gıa Güvenliği. Marmara Belediyeler Birliği Yayını. 360 sayfa, İstanbul.
TAYFUR,M.2009. Gıda Hijyeni. Kaban Matbaacılık ve Yayıncılık. Ankara. 337 sayfa.
EROL,İ. 2007. Gıda hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık Ltd. Ankara. 392 sayfa.
GÖKTAN,D. Ve TUNÇEL,G.2016.Temel Gıda Hijyeni, Sidas Medya. 199 sayfa
Diğer Kaynaklar: TAYYAR,M. 2010.Gıa Güvenliği. Marmara Belediyeler Birliği Yayını. 360 sayfa, İstanbul.
TAYFUR,M.2009. Gıda Hijyeni. Kaban Matbaacılık ve Yayıncılık. Ankara. 337 sayfa.
EROL,İ. 2007. Gıda hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık Ltd. Ankara. 392 sayfa.
GÖKTAN,D. Ve TUNÇEL,G.2016.Temel Gıda Hijyeni, Sidas Medya. 199 sayfa

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma.
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma.
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama.
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma.
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. 1
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. 5
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. 2
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. 1
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. 2
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma 3
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. 3
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. 2
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. 3

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 3 % 15
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 55
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 45
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 55
Toplam % 100