Gastronomi ve Mutfak Sanatları | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GCA309 | ||||||||
Ders İsmi: | Mutfak Planlaması ve Tasarımı | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. İSMET KUTAY SIRIKLI | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
|
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir. |
Dersin İçeriği: | Restoran ve Endüstriyel İşletmelerde Mutfak Tasarımı, Mekan Seçimi, Mutfak Düzeni, Mutfak Planlaması |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Mutfak mekânı ile ilgili genel bilgiler | |
2) | Mutfakta kullanıcı gereksinmeleri Mutfak mekânı ile ilgili antropometrik boyutlar | |
3) | Mutfakta yer alan eylemler, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni | |
4) | Mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri | |
5) | Günümüz mutfak tasarımlarında malzeme ve detaylar | |
6) | Öğrenci Sunumları | |
7) | Genel Tekrar | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri | |
10) | Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri II | |
11) | Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri III | |
12) | Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri IV | |
13) | Mutfakta Temizlik Sistemleri, Ekipmanları ve Mutfak Kimyasalları | |
14) | Mutfak atıklarının yönetimi, azaltılması ve kontrolü | |
15) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Ayhan Gökdemir, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2009 |
Diğer Kaynaklar: | Ahmet Kaya, Temel Mutfak Bilgisi, Detay Yayıncılık, 2000 Gürel Mehmet, Gürel Gülol, Servis Teknikleri Ve Uygulaması II, MEB Yayınları, İstanbul, 2006 Doğan M., Catering Hizmetleri Yönetimi, Nobel Yayıncılık, 2018 Cemal Türkan, Mutfak Teknolojisi, Cemalturkan Yayınları, 2016 Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2016 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
4 |
2 |
3 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. | ||||||||
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. | ||||||||
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. | ||||||||
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. | ||||||||
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. | ||||||||
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma. | ||||||||
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. | ||||||||
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. | ||||||||
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. | 2 |
2) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. | 3 |
3) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. | 1 |
4) | Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. | 1 |
5) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. | 2 |
6) | Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma. | 5 |
7) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. | 1 |
8) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. | 2 |
9) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. | 4 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |