Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GCA524 | ||||||||
Ders İsmi: | Yerel Mutfak Kültürleri | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. AZİZ EKŞİ | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
|
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | İlk uygarlıklardan itibaren yerli halkların mutfakla tanışma süreçlerini aktararak kültürel gelişimlerini incelemektir. |
Dersin İçeriği: | Anadolu yemek kültürünü oluşturan Anadolu’da kurulan ilk uygarlıkların izlerinden bugünkü 7 bölge mutfağı farklılıklarının neler olduğu hakkında bilgiler içerir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin Tanıtımı, Kültür ve Mutfak, Tarih Öncesi Çağlar (Taş, Maden) | Kitap |
2) | Tarih Çağları (İlk, Orta, Yeni, Yakın) | Kitap |
3) | Orta Asya’dan Selçuklu’ya Anadolu Mutfağı | Kitap |
4) | Orta Asya’dan Selçuklu’ya Anadolu Mutfağı | Kitap |
5) | Osmanlı Saray Mutfak Hiyerarşisi | Kitap |
6) | Türklerde Sofra Adabı | Kitap |
7) | Ara Sınav | |
8) | Akdeniz Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
9) | Ege Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
10) | İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
11) | Karadeniz Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
12) | Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
13) | Doğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
13) | Doğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
14) | Marmara Bölgesi Mutfak Kültürü | Kitap |
15) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, 2018 2. Yemek Kültür ve Toplum, Neslihan Çetinkaya, Nobel Yayınevi. |
Diğer Kaynaklar: | Yemek Sosyolojisi. Hayati Beşirli, Phoenix Yayınevi, Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz Deniz Gürsoy. Oğlak Yayıncılık, Tarih Boyunca Yemek Kültürü Murat Belge. İletişim Yayıncılık |
Ders Öğrenme Kazanımları | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. | ||||||||
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. | ||||||||
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. | ||||||||
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. | ||||||||
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. | ||||||||
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma | ||||||||
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. | ||||||||
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. | ||||||||
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. | |
2) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. | |
3) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. | |
4) | Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. | |
5) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. | |
6) | Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma | |
7) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. | |
8) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. | |
9) | Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Sunum | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |