Dersin Amacı: |
Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. eçmişten günümüze yöresel mutfaklar çerçevesinde, İstanbul'un saray mutfağı kaynaklı geleneksel yemekleri, çorbalar, salatalar, turşular ve mezeler, et, sakatat ve köfte yemekleri yapımını uygulamalı olarak öğretmektir. |
Dersin İçeriği: |
Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. eçmişten günümüze yöresel mutfaklar çerçevesinde, İstanbul'un saray mutfağı kaynaklı geleneksel yemekleri, çorbalar, salatalar, turşular ve mezeler, et, sakatat ve köfte yemekleri yapımını uygulamalı olarak öğretmektir. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Türk Mutfağının Tarihi |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
2) |
Türk Mutfağının Tarihi |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
3) |
Bölgelere Göre Genel Coğrafi Özellikler |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
4) |
Marmara Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
5) |
İç Anadolu Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
6) |
Doğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
7) |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
8) |
Vize |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
9) |
Karadeniz Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
10) |
Ege Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
11) |
Ege Bölgesinin Yöresel Mutfağı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
12) |
Yöresel Mutfaklara Ait Araç ve Gereçler |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
13) |
Yöresel Tarifler |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
14) |
Yöresel Tarifler |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
15) |
final sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. |
1 |
2) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. |
3 |
3) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. |
2 |
4) |
Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. |
4 |
5) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. |
2 |
6) |
Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma |
1 |
7) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. |
2 |
8) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. |
1 |
9) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
1 |