Eczane Hizmetleri
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PHS105
Ders İsmi: Mikrobiyoloji
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 2 0 5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. YASEMEN KESİMOĞLU
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Mikroorganizmalar, morfolojik ve kültürel özellikleri,mikroorganizma üzerine etki eden fiziksel ve kimyasal etmenler, antibakteriyeller ve etki mekanizmaları, sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, organizmanın mikroplara karşı gösterdiği dirençlilik, bağışıklık, aşılar ve serumlar hakkında bilgilendirmek.
Mikrobiyolojiye giriş, Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve yapısı, Mikroorganizmalarda Çoğalma, Sterilizasyon ve sterilizasyon yöntemleri, Dezenfektanlar ve etki mekanizmaları, Dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, Mikroorganizmalarda kalitsal değişim, Bakterilerde hücresel yapı, Bakteri genetiği, Tıbbi önemi olan bakteriler ve hastalıkları,Virüsler, Mikroorganizmaya karşı organizmanın direnci, Bağışık yanıt,
Dersin İçeriği: Ders içeriğini; hücre ve genel yapısı, karbonhidrat, protein ve lipit gibi temel biyomoleküller ve metabolizmaları, enzimler ve klinik tanıda önemi olan enzim grupları, vitamin, mineral ve hormon bilgisi ile metabolizmanın entegrasyonu / düzenlenmesi konuları oluşturmaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma, OİS, E-öğrenme ve diğer haberleşme sistemlerinin oryantasyonu
2) Mikrobiyolojiye giriş
3) Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve yapısı
4) Mikroorganizmalarda çoğalma
5) Sterilizasyon ve sterilizasyon yöntemleri
6) Dezenfektanlar ve etki mekanizmaları, Dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
7) Genel konu tekrarı
8) ARA SINAV
9) Mikroorganizmalarda kalıtsal değişim
10) Bakterilerde hücresel yapı, Bakteri genetiği
11) Tıbbi önemi olan bakteriler ve hastalıklar
12) Virüsler
13) Mikroorganizmaya karşı organizmanın direnci, Bağışık yanıt
14) Genel konu tekrarı
15) YARIYIL SONU SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek.
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak.
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek.
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek.
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek.
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek.
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek.
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek.
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak.
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek.
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak. 5
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek. 2
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek.
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek. 2
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek. 4
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek.
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek.
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak. 4
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %