Turist Rehberliği (Uzaktan Öğretim)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: TRG107
Ders İsmi: Turizm Rehberliğine Giriş
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi ŞİMAL ŞAHİNOĞLU YAYLA
Dersi Veren(ler):







Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Turist rehberliğinin tarihçesi, günümüzdeki durumu, rehber olabilme koşulları ve yolları ile turist rehberlerinin görevlerinin detaylı olarak anlatılmasıdır.
Dersin İçeriği: Mesleki sorunlar, mesleki örgütlenme, çalışma koşulları, rehberlik etiği, mesleki bilgi ve becerilerin kazandırılması, çeşitli tur programları ve pratiğe hazırlayan bilgilerin verilmesidir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Turist rehberliği mesleği ile ilgili genel bilgi ve beceriyi edinirler.
2) Turizm rehberlerinde olması gereken genel özellikleri doğru analiz edebilecek durumda olurlar.
3) Bir turun organizasyonu ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olur ve tur faaliyetlerinde görev alan rehberlerin görevleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
4) Rehberlik Etiği, Rehberlik Mesleğinde Çalışma koşulları ve Temel Mesleki Bilgi hakkında bilgi sahibi olurlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Online Ders: Rehberlik kavramı ve turizm rehberliğinin tarihsel gelişimi “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
2) Online Ders: Turizm rehberliğinin sektördeki yeri ve önemi “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
3) Online Ders: Turizm rehberliğinin üstün ve zayıf yönleri “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
4) Online Ders: Rehberlik türleri “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
5) Online Ders: Turizm rehberlerinin sahip olması gereken özellikler “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
6) Online Ders: Tur ve grup çeşitleri “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
7) Online Ders: Turların gerçekleşmesinde görevli olan kişiler ve görev dağılımları “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
8) Online Ders: Genel tekrar ve Quiz 1 “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
9) Online Ders: Turizm rehberlerinin tur esnasındaki görevleri “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
10) Online Ders: Turizm rehberliği eğitimi “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
11) Online Ders: Turizm rehberliğinde mesleki etik kuralları “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
12) Online Ders: Turizm rehberliğinde mesleki örgütlenmeler “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
13) Online Ders: Turist rehberliği meslek kanunu hakkında bilgi ve Quiz 2 “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
14) Online Ders: Genel tekrar “Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014. “Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000. “Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Örnek Olaylarla Turist Rehberliği”, Ertuğrul Düzgün, Detay Yayıncılık, 2020.

“Turist Rehberliği”, Seçkin Eser, Seda Şahin, Celil Çakıcı, Detay Yayıncılık, 2019.

“Turist Rehberliğine Giriş”, Nalan Albuz, Tolga Fahri Çakmak, Ayşe Eren, Özlem Tekin, Gül Nihan Güven Yeşildağ, Detay Yayıncılık, 2018.

Diğer Kaynaklar: Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği”, Osman Çokaloğlu, Ergün Efendi, Fatih Epik, Detay Yayıncılık, 2014.
“Turizmde Rehberlik”, Suavi Ahipaşaoğlu, Gazi Yayınları, 2006.
“Turizm Rehberliği”, Orhan Batman, Recep Yıldırgan, Nihat Demirtaş, Değişim Yayınları, 2000.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Turizm Rehberliği alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
2) Alanında edindiği bilgileri daha üst bir eğitimde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
3) Alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
4) Turist Rehberliği ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
5) Rehberlik ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme ya da Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.
6) Turist rehberliği alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
7) Alanıyla ilgili bilgileri bir ileri eğitiminde yada mesleğinde kullanabilme ve yaşam boyu öğrenme bilinci kazanmış olma.
8) Turist Rehberliği ile ilgili alan araştırması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.
9) Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
10) Turist Rehberliği alanında bilgi,beceri, düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini paylaşabilme.
11) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
12) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm Rehberliği alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 5
2) Alanında edindiği bilgileri daha üst bir eğitimde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 4
3) Alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. 3
4) Turist Rehberliği ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 4
5) Rehberlik ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme ya da Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 5
6) Turist rehberliği alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. 3
7) Alanıyla ilgili bilgileri bir ileri eğitiminde yada mesleğinde kullanabilme ve yaşam boyu öğrenme bilinci kazanmış olma. 4
8) Turist Rehberliği ile ilgili alan araştırması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. 5
9) Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 4
10) Turist Rehberliği alanında bilgi,beceri, düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini paylaşabilme. 4
11) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. 1
12) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 20
Final 1 % 80
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 20
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 80
Toplam % 100