Ağız ve Diş Sağlığı
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: VCH110
Ders İsmi: Enfeksiyon Hastalıkları ve Sterilizasyon
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 0 0 4
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. MERYEM MENEKŞE
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. MERYEM MENEKŞE
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Hastane ortamında ve toplumda sık karşılaşılan enfeksiyonları, bu enfeksiyonlarla ilgili genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Hastane ortamında ve toplumda sık karşılaşılan enfeksiyonları, bu enfeksiyonlarla ilgili genel bilgileri; dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerini; kişiyi ve çevreyi enfeksiyonlardan koruma konusunda verilebilecek tüm bilgileri kapsamaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Sağlık çalışanları için bilinmesi gereken önemli bilgilerin kavranması
2) Enfeksiyon hastalıkları ile ilgili kavramları ve enfeksiyon zincirini ayırt edebilme
3) Asepsi, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kavramlarını tanımlayıp ayırt edebilme; Sterilizasyon yöntemlerinin neler olduğunun ve duruma göre en uygun yöntemin seçilmesinin öğrenilmesi
4) MSÜ alanları; Kontamine malzemelerin toplanması, dekontaminasyon aşamaları, temizlik sonrası malzemelerin kurutulması, paketleme yöntemleri vb. işlemler hakkında bilgi sahibi olma
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Virüslerin, Bakterilerin, Mantarların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarını ayırt edebilme
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sağlık çalışanlarının bilmesi gereken genel bilgiler (mevzuat, görev tanımı, kılık kıyafet, bilgi güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, hasta hakları ve fiziksel şiddet); Dersin içeriği ve işlenişi ile ilgili bilgilendirme 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
2) Enfeksiyon tanımı, oluşumu ve zinciri; Virüslerin neden olduğu hastalıklar-1 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
3) Virüslerin neden olduğu hastalıklar-2 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
4) Bakterilerin neden olduğu hastalıklar-1 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
5) Bakterilerin neden olduğu hastalıklar-2 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
6) Mantar ve parazitlerin neden olduğu hastalıklar-1 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
7) Mantar ve parazitlerin neden olduğu hastalıklar-2 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
8) Ara sınav
9) Kesici-delici alet yaralanmaları; Makas-bistüri kesileri; Düşme-çarpma riski ve önlemleri 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
10) Enfeksiyonlardan korunma yolları; El hijyeni, el yıkama çeşitleri; Bağışıklama (aşılamalar) ve bağışıklığın önemi 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
11) Asepsi, dezenfeksiyon ve sterilizasyon tanımları; Sterilizasyon yöntemleri 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
12) Meslek hastalıkları ve hastane enfeksiyonları; Sağlık çalışanlarının enfeksiyon riski; İzolasyon 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
13) Merkezi sterilizasyon üniteleri (MSÜ) 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.
14) Tıbbi atık yönetimi 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010. 2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara. 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011. 4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara. 5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Aydın Avcı İ., Enfeksiyon Hastalıkları. Göktuğ Yayınları (Genişletilmiş İkinci Baskı), İstanbul, 2010.
2. Hopayılmaz Ö. ve Şahin H., Enfeksiyon Hastalıkları. Edt. Bayram Z., Baydem Yayıncılık, Ankara.
Diğer Kaynaklar: 3. MEB, Enfeksiyon Hastalıkları. MEGEP, Ankara, 2011.
4. Kibar M., Aseptik Uygulamalar. Baydem Yayıncılık, Ankara.
5. MEB, Sağlık Hizmetleri, Sterilizasyon. MEGEP, Ankara, 2016.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

4

5

3

Program Kazanımları
1) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında, temel düzeyde bilgiyi, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda sorumluluk alır.
3) Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.
4) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanı ile ilgili terimleri açıklar.
5) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında temel düzeyde uygulamalı bilgiye sahiptir.
6) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanı ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olur.
7) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına ve insan haklarına uygun davranır.
8) İlgili diğer disiplinler ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
9) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanı ile ilgili konularda sözlü ve yazılı haberleşme yöntemlerini kullanarak iletişim kurar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında, temel düzeyde bilgiyi, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda sorumluluk alır.
3) Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.
4) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanı ile ilgili terimleri açıklar.
5) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında temel düzeyde uygulamalı bilgiye sahiptir.
6) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanı ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olur.
7) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına ve insan haklarına uygun davranır.
8) İlgili diğer disiplinler ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
9) Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanı ile ilgili konularda sözlü ve yazılı haberleşme yöntemlerini kullanarak iletişim kurar.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %