Turizm ve Otel İşletmeciliği
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GRŞ0201
Ders İsmi: Girişimcilik
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 4
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ELİF GÖKÇİLOĞLU ÇULCU
Dersi Veren(ler):




Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendini işini kurabilecek
özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin
kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve
bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları
amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Girişim, girişimci kavramlarıyla ilgili konuların öğrenilmesi, girişimcilikteki anahtar kavramların açıklanması ve teorik çerçeveyle günlük hayattaki uygulamalar arasında bir köprü kurmak. Alan ile ilgili örnek olaylardan hareketle pratik bilgiler sunmak, öğrencilerin girişimcilikte yaşanan gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak. İktisat bilimi ve işletme biliminin bir alt disiplini olan girişimciliğe ilişkin konular temel alınır. Yerel Girişimcilik, KOBİ’ler ve ülkemizde girişimcilik ve girişimci olma şekilleri örneklerle anlatılır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Girişimcilik özelliklerinden hareketle kendi girişimcilik özelliklerini sorgular. Girişimcilik türleri ile ilgili açıklanan faaliyetleri karşılaştırır.
2) Başarılı girişimcilik öykülerindeki girişimcilik özelliklerini değerlendirerek kendi girişimcilik özelliklerini geliştirir
3) Girişimcilikteki engelleri ve teşvikleri öğrenerek uygun sektörle ilgili fırsatları karşılaştırır.
4) Başarılı girişimcilik örneklerinden hareketle kariyer planını bir girişimci olarak yapılandırır. Girişimciliğin geliştirilmesi için engelleri ve teşvikleri değerlendirerek önerilerde bulunur
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin ve ders içeriğinin anlatımı
2) Temel kavramlar
3) Girişimcilik ve girişimcilik ile ilgili kavramlar Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013.
4) Girişimcilik Kültürü, Özellikleri ve Türleri Çelik, A. ve Akgemci, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 1998.
5) Türkiye’de Girişimci Olma Şekilleri ve Türkiye’de Girişimciliğin Özendirilmesi Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları
6) Girişimcilikte Yaratıcılık ve Yenilik Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları
7) Girişimcilikte Cinsiyet Faktörü Çelik, A. ve Akgemci, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 1998.
8) Girişimcilik ve Liderlik QUIZ 1 Tekin, M. Girişimcilik, Konya, 1999.
9) Girişimciliğin Önemi ve Temel Fonksiyonları Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013.
10) İş Fikri Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013.
11) İş Kurma Sürecinin Temel Adımları Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları
12) İş Planı ve Unsurları QUIZ 2 Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013.
13) İşletme Kurma ve Geliştirme Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013.
14) Yerel Girişimcilik ve Başarılı Girişimcilik Öyküleri Tekin, M. Girişimcilik, Konya, 1999.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013.

Çelik, A. ve Akgemci, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 1998.
Diğer Kaynaklar: Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olabilme
2) Turizm ile ilgili yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olabilme
3) Turizm endüstrisinin sosyal, kültürel ve fiziksel çevre üzerindeki etkilerini açıklayabilme
4) Turizm sektörünün yapısı, arz ve talep koşulları ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyabilme,
5) Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeyi yönetebilme
6) Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yapabilme, yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme.
7) Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirebilme, değerlendirebilme, geliştirebilme ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerebilme.
8) Turizm sektörünün gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilme.
9) İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olma
10) İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olabilme
11) Turizm alanında araştırma yapabilme ve proje üretebilme
12) Turizm işletmesinin mevcut koşulları ve geleceği hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirleyebilme, plan yapabilme ve öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme
13) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri etik değerlere bağlı kalarak yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli güncelleme ve geliştirme
14) Turizm işletmelerinde problemleri tespit edip çözüm üretebilme
15) Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm plan ve politikalarını tartışabilme
16) Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yaparak yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme
17) Gerekli akademik, entelektüel ve kültürel donanıma sahip olabilme
18) Turizm sektörünün bir alanında uzmanlaşabilme

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olabilme
2) Turizm ile ilgili yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olabilme
3) Turizm endüstrisinin sosyal, kültürel ve fiziksel çevre üzerindeki etkilerini açıklayabilme
4) Turizm sektörünün yapısı, arz ve talep koşulları ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyabilme,
5) Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeyi yönetebilme
6) Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yapabilme, yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme.
7) Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirebilme, değerlendirebilme, geliştirebilme ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerebilme.
8) Turizm sektörünün gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilme.
9) İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olma
10) İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olabilme
11) Turizm alanında araştırma yapabilme ve proje üretebilme
12) Turizm işletmesinin mevcut koşulları ve geleceği hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirleyebilme, plan yapabilme ve öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme
13) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri etik değerlere bağlı kalarak yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli güncelleme ve geliştirme
14) Turizm işletmelerinde problemleri tespit edip çözüm üretebilme
15) Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm plan ve politikalarını tartışabilme
16) Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yaparak yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme
17) Gerekli akademik, entelektüel ve kültürel donanıma sahip olabilme
18) Turizm sektörünün bir alanında uzmanlaşabilme

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 2 % 20
Final 1 % 80
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 20
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 80
Toplam % 100