Turizm ve Otel İşletmeciliği | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GRŞ0201 | ||||||||
Ders İsmi: | Girişimcilik | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. ELİF GÖKÇİLOĞLU ÇULCU | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
|
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendini işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Girişim, girişimci kavramlarıyla ilgili konuların öğrenilmesi, girişimcilikteki anahtar kavramların açıklanması ve teorik çerçeveyle günlük hayattaki uygulamalar arasında bir köprü kurmak. Alan ile ilgili örnek olaylardan hareketle pratik bilgiler sunmak, öğrencilerin girişimcilikte yaşanan gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak. İktisat bilimi ve işletme biliminin bir alt disiplini olan girişimciliğe ilişkin konular temel alınır. Yerel Girişimcilik, KOBİ’ler ve ülkemizde girişimcilik ve girişimci olma şekilleri örneklerle anlatılır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin ve ders içeriğinin anlatımı | |
2) | Temel kavramlar | |
3) | Girişimcilik ve girişimcilik ile ilgili kavramlar | Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013. |
4) | Girişimcilik Kültürü, Özellikleri ve Türleri | Çelik, A. ve Akgemci, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 1998. |
5) | Türkiye’de Girişimci Olma Şekilleri ve Türkiye’de Girişimciliğin Özendirilmesi | Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları |
6) | Girişimcilikte Yaratıcılık ve Yenilik | Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları |
7) | Girişimcilikte Cinsiyet Faktörü | Çelik, A. ve Akgemci, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 1998. |
8) | Girişimcilik ve Liderlik QUIZ 1 | Tekin, M. Girişimcilik, Konya, 1999. |
9) | Girişimciliğin Önemi ve Temel Fonksiyonları | Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013. |
10) | İş Fikri | Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013. |
11) | İş Kurma Sürecinin Temel Adımları | Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları |
12) | İş Planı ve Unsurları QUIZ 2 | Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013. |
13) | İşletme Kurma ve Geliştirme | Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013. |
14) | Yerel Girişimcilik ve Başarılı Girişimcilik Öyküleri | Tekin, M. Girişimcilik, Konya, 1999. |
Ders Notları / Kitaplar: | Emine Başar, Hasan Altın ve Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik. Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, 2013. Çelik, A. ve Akgemci, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 1998. |
Diğer Kaynaklar: | Bülent Ecevit Üniversitesi ders notları |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||||
1) Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olabilme | |||||||||||||||||
2) Turizm ile ilgili yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olabilme | |||||||||||||||||
3) Turizm endüstrisinin sosyal, kültürel ve fiziksel çevre üzerindeki etkilerini açıklayabilme | |||||||||||||||||
4) Turizm sektörünün yapısı, arz ve talep koşulları ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyabilme, | |||||||||||||||||
5) Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeyi yönetebilme | |||||||||||||||||
6) Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yapabilme, yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme. | |||||||||||||||||
7) Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirebilme, değerlendirebilme, geliştirebilme ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerebilme. | |||||||||||||||||
8) Turizm sektörünün gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilme. | |||||||||||||||||
9) İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olma | |||||||||||||||||
10) İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olabilme | |||||||||||||||||
11) Turizm alanında araştırma yapabilme ve proje üretebilme | |||||||||||||||||
12) Turizm işletmesinin mevcut koşulları ve geleceği hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirleyebilme, plan yapabilme ve öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme | |||||||||||||||||
13) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri etik değerlere bağlı kalarak yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli güncelleme ve geliştirme | |||||||||||||||||
14) Turizm işletmelerinde problemleri tespit edip çözüm üretebilme | |||||||||||||||||
15) Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm plan ve politikalarını tartışabilme | |||||||||||||||||
16) Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yaparak yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme | |||||||||||||||||
17) Gerekli akademik, entelektüel ve kültürel donanıma sahip olabilme | |||||||||||||||||
18) Turizm sektörünün bir alanında uzmanlaşabilme |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olabilme | |
2) | Turizm ile ilgili yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olabilme | |
3) | Turizm endüstrisinin sosyal, kültürel ve fiziksel çevre üzerindeki etkilerini açıklayabilme | |
4) | Turizm sektörünün yapısı, arz ve talep koşulları ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyabilme, | |
5) | Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeyi yönetebilme | |
6) | Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yapabilme, yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme. | |
7) | Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirebilme, değerlendirebilme, geliştirebilme ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerebilme. | |
8) | Turizm sektörünün gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilme. | |
9) | İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olma | |
10) | İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olabilme | |
11) | Turizm alanında araştırma yapabilme ve proje üretebilme | |
12) | Turizm işletmesinin mevcut koşulları ve geleceği hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirleyebilme, plan yapabilme ve öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme | |
13) | Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri etik değerlere bağlı kalarak yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli güncelleme ve geliştirme | |
14) | Turizm işletmelerinde problemleri tespit edip çözüm üretebilme | |
15) | Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm plan ve politikalarını tartışabilme | |
16) | Alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yaparak yorumlayabilme, karar verebilme ve değişimlere uyum sağlayabilme | |
17) | Gerekli akademik, entelektüel ve kültürel donanıma sahip olabilme | |
18) | Turizm sektörünün bir alanında uzmanlaşabilme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 2 | % 20 |
Final | 1 | % 80 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 20 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 80 | |
Toplam | % 100 |