Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GCA416
Ders İsmi: Mutfak Planlama ve Tasarımı
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 0 0 4
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. İSMET KUTAY SIRIKLI
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir.
Dersin İçeriği: Restoran ve Endüstriyel İşletmelerde Mutfak Tasarımı, Mekan Seçimi, Mutfak Düzeni, Mutfak Planlaması

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Mutfak planlamayı etkileyen etmenleri öğrenir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Mutfak kimyasal sistemlerini dizayn etmeyi ve atık yönetimi dizayn etmeyi öğrenir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mutfak mekânı ile ilgili genel bilgiler Konulara ilişkin ders kaynağı
2) Mutfakta kullanıcı gereksinmeleri Mutfak mekânı ile ilgili antropometrik boyutlar Konulara ilişkin ders kaynağı
3) Mutfakta yer alan eylemler, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni Konulara ilişkin ders kaynağı
4) Mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri Konulara ilişkin ders kaynağı
5) Günümüz mutfak tasarımlarında malzeme ve detaylar Konulara ilişkin ders kaynağı
6) Öğrenci Sunumları Konulara ilişkin ders kaynağı
7) Genel Tekrar Konulara ilişkin ders kaynağı
8) Ara sınav Konulara ilişkin ders kaynağı
9) Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri Konulara ilişkin ders kaynağı
10) Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri II Konulara ilişkin ders kaynağı
11) Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri III Konulara ilişkin ders kaynağı
12) Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri IV Konulara ilişkin ders kaynağı
13) Mutfakta Temizlik Sistemleri, Ekipmanları ve Mutfak Kimyasalları Konulara ilişkin ders kaynağı
14) Mutfak atıklarının yönetimi, azaltılması ve kontrolü Konulara ilişkin ders kaynağı
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ayhan Gökdemir, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2009
Diğer Kaynaklar: Ahmet Kaya, Temel Mutfak Bilgisi, Detay Yayıncılık, 2000
Gürel Mehmet, Gürel Gülol, Servis Teknikleri Ve Uygulaması II, MEB Yayınları, İstanbul, 2006
Doğan M., Catering Hizmetleri Yönetimi, Nobel Yayıncılık, 2018
Cemal Türkan, Mutfak Teknolojisi, Cemalturkan Yayınları, 2016
Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2016

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma.
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma.
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama.
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma.
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. 1
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. 4
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. 5
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. 2
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. 3
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma 5
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. 4
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. 2
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100