Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Mutfak mekânı ile ilgili genel bilgiler |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
2) |
Mutfakta kullanıcı gereksinmeleri Mutfak mekânı ile ilgili antropometrik boyutlar |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
3) |
Mutfakta yer alan eylemler, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
4) |
Mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
5) |
Günümüz mutfak tasarımlarında malzeme ve detaylar |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
6) |
Öğrenci Sunumları |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
7) |
Genel Tekrar |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
8) |
Ara sınav |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
9) |
Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
10) |
Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri II |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
11) |
Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri III |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
12) |
Mutfakların Konumu, Fiziksel Özellikler ve Temel Dizayn İlkeleri IV |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
13) |
Mutfakta Temizlik Sistemleri, Ekipmanları ve Mutfak Kimyasalları |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
14) |
Mutfak atıklarının yönetimi, azaltılması ve kontrolü |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
15) |
FİNAL SINAVI |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Ayhan Gökdemir, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2009 |
Diğer Kaynaklar: |
Ahmet Kaya, Temel Mutfak Bilgisi, Detay Yayıncılık, 2000
Gürel Mehmet, Gürel Gülol, Servis Teknikleri Ve Uygulaması II, MEB Yayınları, İstanbul, 2006
Doğan M., Catering Hizmetleri Yönetimi, Nobel Yayıncılık, 2018
Cemal Türkan, Mutfak Teknolojisi, Cemalturkan Yayınları, 2016
Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2016 |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. |
1 |
2) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. |
4 |
3) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. |
5 |
4) |
Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. |
2 |
5) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. |
3 |
6) |
Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma |
5 |
7) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. |
4 |
8) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. |
2 |
9) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
1 |