Psikoloji (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PSY533
Ders İsmi: Travma Psikolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 6
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi DİLER ÖZYURT
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Travma psikolojisini anlamak
Dersin İçeriği: Psikolojik travmanın tanımı, sınıflandırılması, çocuklar ve yetişkinler üzerindeki etkileri, travmaya bağlı psikopatolojiler, travma sonrası büyüme ve psikososyal müdahaleler gibi konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Travma Psikolojisi nedir, APA ve DSM-5 Kılavuzunu tanımak
2) Travma psikolojinin tarihçesini anlamak, akıl hastalığından travmaya seyri anlamak
3) Travmaya dair kuramları ve açıklamaları anlamak
4) DSM Kılavuzlarını ve travma tanı kriterlerini tanımak
5) Travma sonrası büyüme ve gelişmeyi anlamak
6) Çocukluk çağı travmalarının ruhsal etkilerini anlamak
7) Kayıp, yas, matem sorunsalını anlamak
8) Travmanın nesiller arası aktarımını anlamak
9) Gizli kalmış mağduriyet ve ruhsallıktaki etkilerini anlamak
10) Toplumsal travmalar ve grup davranışlarına etkisini anlamak
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders izlencesi tanıtımı Travma Psikolojiye Giriş: Tanımlar Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
2) Travma Psikolojisine Giriş Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
3) Travmanın Tarihçesi Janet -Charcot-Breuer-Freud-Kardiner’in Çalışmaları Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
4) RESMİ TATİL Cumhuriyet Bayramı
5) Yaygınlığı, Travmanın Etkileri (TSSB-Akut Stres B.-Kompleks TSSB-Tepkisel Bağl.)-DSM 5 kriterleri Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
6) Travma sonrası büyüme ve gelişme Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
7) Genel değerlendirme Vize sınavına yönelik bilgilendirme
8) Vize sınav haftası
9) Çocukluk Çağı Travmalarının Ruhsal Etkileri-Ruhsal Gelişimin İncelenmesi Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
10) Kayıp ve Yas Sorunsalı-Patolojik Yas-Travmatik Yas Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
11) Travmanın Nesiller arası Aktarımı Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
12) Gizli Kalmış Mağduriyet Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
13) Travmanın Toplumsal Etkisi Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları. Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.
14) Genel değerlendirme Final sınavına yönelik bilgilendirme .
15) Final sınav haftası .
16) c v

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: .
Diğer Kaynaklar: Hermann, J. (2016). Travma ve iyileşme. (Tosun, T., Çev.). (4.bsk).İstanbul: Literatür Yayınları.
Volkan, V.& Zintl, E. (2017). Kayıptan sonra yaşam. Ankara: Pusula Yayınevi. Duman, N. (2020). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4 (7), 178-84.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Program Kazanımları
1) Psikoloji alanında yenilikçi, araştırmacı, girişimci yetkinlik kazandırır.
2) Sosyal ve etik sorumluluk kazandırır.
3) Çevresiyle etkili iletişim kurma yetkinliği kazandırır.
4) Sürekli öğrenmeyi ilke edindirir.
5) Davranışın temelleri ile ilgili sorun alanlarına katkı sağlayacak özgün sorular üretebilmesini sağlar.
6) Psikolojinin çeşitli disiplinlerinde yapılan araştırmaların süreç ve sonuçlarının anlaşılmasını ve eleştirel raporlar üretilmesini sağlar.
7) Eğitim süresince edindiği bilgi ve uygulamaları, sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde proje ve etkinliklere dönüştürebilme becerisi kazandırır.
8) Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmasını sağlar.
9) Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi bireysel çalışma ya da ekip çalışması ile hazırlayıp yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletmesini sağlar.
10) Psikoloji alanında özgün bir soruyu cevaplamak üzere bilimsel bir araştırma planlama ve yürütme becerisi kazandırır.
11) Sosyal bilimlerde araştırma yapmakta kullanabileceği bir veri analiz programına orta ve üst düzeyde hakim olma becerisi kazandırır.
12) İnsanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyiş kurallarına dair temel bilgiler edindirir.
13) Psikolojinin çeşitli disiplinlerindeki uygulamalarla ilgili örnek ve modeller aktarır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Psikoloji alanında yenilikçi, araştırmacı, girişimci yetkinlik kazandırır. 3
2) Sosyal ve etik sorumluluk kazandırır. 4
3) Çevresiyle etkili iletişim kurma yetkinliği kazandırır. 4
4) Sürekli öğrenmeyi ilke edindirir. 3
5) Davranışın temelleri ile ilgili sorun alanlarına katkı sağlayacak özgün sorular üretebilmesini sağlar. 3
6) Psikolojinin çeşitli disiplinlerinde yapılan araştırmaların süreç ve sonuçlarının anlaşılmasını ve eleştirel raporlar üretilmesini sağlar. 4
7) Eğitim süresince edindiği bilgi ve uygulamaları, sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde proje ve etkinliklere dönüştürebilme becerisi kazandırır. 3
8) Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmasını sağlar. 4
9) Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi bireysel çalışma ya da ekip çalışması ile hazırlayıp yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletmesini sağlar. 3
10) Psikoloji alanında özgün bir soruyu cevaplamak üzere bilimsel bir araştırma planlama ve yürütme becerisi kazandırır. 4
11) Sosyal bilimlerde araştırma yapmakta kullanabileceği bir veri analiz programına orta ve üst düzeyde hakim olma becerisi kazandırır. 3
12) İnsanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyiş kurallarına dair temel bilgiler edindirir. 3
13) Psikolojinin çeşitli disiplinlerindeki uygulamalarla ilgili örnek ve modeller aktarır. 4

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %