Ameliyathane Hizmetleri
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ORS104
Ders İsmi: Ameliyathanede Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
1 2 0 5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANAN ARSLAN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders ile aseptik tekniğin ne olduğunun ve nasıl uygulanması gerektiğinin çeşitli sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri kullanılarak öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri dersi; aseptik tekniğin uygulanması, malzemenin özelliğine ve kullanılacak yönteme uygun sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerine yönelik bilgileri kapsamaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Aseptik çalışmanın ne olduğunu ve önemini kavrar.
2) Aseptik teknikle el yıkama aşamalarını öğrenir; aseptik teknikle çalışırken kullanılan koruyucu bariyerlerin neler olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini öğrenir.
3) Sterilizasyonun ne olduğunu ve önemini kavrar; sterilizasyona hazırlık işlemlerini öğrenir.
4) Sterilizasyon amacıyla kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olur ve olası durumlarda en uygun sterilizasyon yönteminin nasıl seçileceğini öğrenir.
5) Sterilizasyon ünitesi işleyiş prosedürleri doğrultusunda merkezi sterilizasyon ünitelerinin işleyişini ayırt edebilir.
6) Dezenfeksiyon ve antisepsi ile ilgili kavramları bilir; kullanım amacına uygun dezenfektan ve antiseptik maddenin seçimi ve hazırlanması konusunda bilgi sahibi olur
7) Sıvı ve katı maddelerden % solüsyon hazırlama yöntemlerini öğrenir; stok/saf dezenfektan ya da antiseptik solüsyon sulandırma yöntemini bilir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Aseptik çalışma tekniği ve önemi, aseptik teknikle ilgili temel kavramlar
2) Aseptik teknikle el yıkama aşamaları, aseptik teknikle çalışırken kullanılan koruyucu bariyerler, koruyucu bariyer malzemelerini kullanmada dikkat edilecek hususlar
3) Sterilizasyonun tanımı, sterilizasyon öncesi yapılması gereken işlemler, dekontaminasyon
4) Sterilizasyon yöntemlerinin sınıflandırılması
5) Isı ile sterilizasyon ve uygulamaları, filtrasyon/süzme ve ışınlarla sterilizasyon ve uygulamaları
6) Kimyasal maddeler ile sterilizasyon ve uygulamaları,
7) Merkezi Sterilizasyon Ünitesi (MSÜ), MSÜ ana faaliyetleri ve MSÜ’de bulunan alanlar
8) Dezenfeksiyon ve antisepsi ile ilgili kavramlar, dezenfeksiyon amacıyla kullanılan kimyasal maddeler (dezenfektanlar), dezenfektanların taşıması gereken özellikler
9) Dezenfektan ve antiseptik maddelerin etki şekilleri, dezenfeksiyon ve antisepsisi etkileyen faktörler
10) Sıvı ve katı maddelerden % solüsyon hazırlama yöntemleri, stok/saf dezenfektan ya da antiseptik solüsyon sulandırma yöntemi
11) Çalışma ortamında antisepsi ve dezenfeksiyon, araç ve gereçlerin dezenfeksiyon işlem aşamaları, araç ve gereçlerin dezenfeksiyonunda dikkat edilecek noktalar
12) Yüzey dezenfeksiyonu ve önemi, yüzey dezenfeksiyon işlem aşamaları, yüzey dezenfeksiyonunda dikkat edilecek noktalar
13) Tıbbi atık yönetimi
14) Genel Tekrar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: nope
Diğer Kaynaklar: Kibar, M., Aseptik Uygulamalar, Baydem Yayıncılık, Ankara, 2017.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek.
2) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek .
3) Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek.
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek.
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek.
6) Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek.
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek.
8) Genel alan terminolojisine hakim olmak.
9) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek.
10) Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek.
11) Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek.
12) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek.
13) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek.
2) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek .
3) Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek.
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek.
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek.
6) Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek.
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek.
8) Genel alan terminolojisine hakim olmak.
9) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek.
10) Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek.
11) Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek.
12) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek.
13) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %