Eczane Hizmetleri
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PHS217
Ders İsmi: İlaç Şekilleri ve Pratik İlaç Bilgisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 2 0 5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. YASEMEN KESİMOĞLU
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı öğrencilerin ilaç, reçete, eczane ve eczacılık ile ilgili genel konular hakkında bilgi sahibi olmasını, reçete hazırlaması sırasında gerekli olacak hesaplamaları anlayabilmesini, bir ilaç formülasyonunun hazırlanması ve uygulama yolları için gerekli olan temel kavramları ve temel işlemleri anlayabilmesini, Eczacılıkta kullanılan ilaç şekilleri hakkında bilgi sahibi olmasını ve hazırlama tekniklerini öğrenmesini sağlamaktır

Dersin İçeriği: İlaç, Reçete, Eczane ve Eczacılıkla İlgili Genel Konular I İlaç, Reçete, Eczane ve Eczacılıkla İlgili Genel Konular II Eczacılıkta kullanılan bazı tıp terimleri ve doz kavramı İlaç üretiminde temel işlemler I Ölçme ve ölçme birimleri İlaç üretiminde temel işlemler II İlaç üretiminde temel işlemler III İlaç üretiminde temel işlemler IV ilaçların farmasötik şekillerine göre gruplandırılması ilaçların farmasötik şekillerinin hazırlanması ve önemi Solüsyonlarda yapılan kontroller Referanslar ve kaynak kitaplar hakkında bilgi İki fazlı Sistemler I İki fazlı sistemler I

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İlaç, Reçete, Eczane ve Eczacılıkla İlgili Genel Konular I
2) İlaç, Reçete, Eczane ve Eczacılıkla İlgili Genel Konular II
3) Eczacılıkta kullanılan bazı tıp terimleri ve doz kavramı
4) Ölçme ve ölçme birimleri
5) İlaç üretiminde temel işlemler I Çözelti şekilleri
6) İlaç üretiminde temel işlemler II Yarı katı preparatlar
7) İlaç üretiminde temel işlemler III Süspansiyonlar
8) ARA SINAV
9) İlaçların farmasötik şekillerine göre gruplandırılması I
10) İlaçların farmasötik şekillerine göre gruplandırılması II
11) İlaçların farmasötik şekillerinin hazırlanması ve önemi
12) Solüsyonlar
13) İki fazlı sistemler süspansiyonlar
14) İki fazlı sistemler emülsiyonlar
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek.
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak.
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek.
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek.
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek.
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek.
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek.
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek.
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak.
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek.
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak. 3
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek. 2
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek. 4
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek. 3
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek. 2
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek.
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek.
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak. 4
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %