Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GCA522
Ders İsmi: Menü Hazırlama ve Maliyet Analizleri
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 6
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. AZİZ EKŞİ
Dersi Veren(ler):







Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Menü tanımı,tarihçesi, menü içerikleri,menüdeki malzemeleri satın alma ve menü planlanırken yapılan hatalar, menüde maliyet analizleri gibi konuların öğrenilmesi dersin amacını oluşturmaktadır.
Dersin İçeriği: Toplum sağlığı ile menü planlamanın yakından ilgili olduğunun kavranması, iyi ve başarılı yiyecek-içecek tesislerinin oluşturulması ve maliyet analizleri ile sürdürülebilirliğinin sağlanması öğrenilir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gastronomi için menü hazırlamanın önemi kavranır.
2) Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunur.
3) Menülerde kullanılacak malzemelerin satın alınması ve depolanmasının kuralları öğrenilir
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Menü hazırlama uygulaması yapılır.
2.1) Menüde fiyat hesaplama ve maliyet hesapları öğrenilir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) MENÜ TANIMI, TARİHÇESİ, YAPI,İÇERİK, SÜREÇ Menü Planlama ve Yönetimi, Dr. Hüseyin Altıner, Detay Yayıncılık, 2017
2) MENÜ PLANLAMADA FAKTÖRLER VE İLKELER Menü Planlama ve Yönetimi, Dr. Hüseyin Altıner, Detay Yayıncılık, 2017
3) YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİNDE MENÜ İLE ÜRETİM İLİŞKİSİ Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar Burhan Kılıç , Aydan Bekar  2017
4) MENÜ ÇEŞİTLERİ , MENÜ TASARIMI Menü Planlama ve Yönetimi, Dr. Hüseyin Altıner, Detay Yayıncılık, 2017
5) ÜRETİMİN YAPILANMASI : SATINALMA,TESLİM ALMA Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, Ankara, Detay Yayıncılık.
6) ÜRETİMİN YAPILANMASI : DEPOLAMA Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar Burhan Kılıç , Aydan Bekar  2017
7) ARA SINAV Ders Notları
8) MENÜDE MALİYET Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, 2010
9) MENÜDE FİYAT, COST CONTROL Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, 2010
10) MENÜDE TASARIM, PAZARLAMA Menü Planlama ve Yönetimi, Dr. Hüseyin Altıner, Detay Yayıncılık, 2017
11) FİNANSMAN FONKSİYONU VE MENÜ MÜHENDİSLİĞİ İLİŞKİSİ Menü Mühendisliği, Doç. Dr. Murat Doğdubay, Detay Yayıncılık,2014
12) İNSAN KAYNAKLARI FONKSİYONU VE MENÜ MÜHENDİSLİĞİ Menü Mühendisliği, Doç. Dr. Murat Doğdubay, Detay Yayıncılık,2014
13) BESLENME FONKSİYONU VE MENÜ MÜHENDİSLİĞİ İLİŞKİSİ Menü Mühendisliği, Doç. Dr. Murat Doğdubay, Detay Yayıncılık,2014
14) BESLENME FONKSİYONU VE MENÜ MÜHENDİSLİĞİ İLİŞKİSİ
15) FİNAL

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Konaklama İşletmelerinde Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, 2010
Menü Planlama ve Yönetimi, Dr. Hüseyin Altıner, Detay Yayıncılık, 2017
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, Ankara, Detay Yayıncılık.
Diğer Kaynaklar: Menü Mühendisliği Doç. Dr. Murat Doğdubay, Öğr.Gör. Gencay Saatcı
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Maliyet Hesabı, İlhan Bölükoğlu, Işıl Özgen
Menü Analiz Sürecinde Kullanılan Yöntemlerden Menü Mühendisliğindeki Son Gelişmeler, Bölükoğlu, İlhan ve Türksoy, Adnan, 2001
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar Burhan Kılıç , Aydan Bekar  2017

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma.
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma.
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama.
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma.
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma.
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma.
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama.
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma.
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100