Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GCA311
Ders İsmi: İş Sağlığı ve Güvenliği
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 0 0 4
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Fatma Banu Bekman
Dersi Veren(ler):



Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: İş sağlığı ve güvenliği hukuku alanında temel kavramlara hakimiyet, işyeri düzeyindeki uygulamalarını öğrenmek ve yorumlamak.
Dersin İçeriği: Türkiye’de İSG alanındaki yasal düzenlemeler; ilgili yönetmelikler

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) İş sağlığı ve güvenliği hukuku alanında temel kavramlara hakim olur, işyeri düzeyindeki uygulamalarını öğrenir ve yorumlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Gıda güvenliği konularında toplum sağlığını dikkate alır, sorumluluk bilinci geliştirilir.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İş hukukundaki gelişmeler, iş kazalarının artışı, sonuçları ve yarattığı kayıplar, İSG kavramı ve içeriği
2) İş kazalarının nedenleri, önlemek için alınacak tedbirler, mevzuatın rolü
3) İSG hukukunun kapsamı, ülkemizde İSG hukukunu oluşturan düzenlemeler
4) İSG hukukunda tanımlar; işçi, işyeri, işveren, işveren vekili, alt işveren
5) İSG hukukunda tanımlar; iş kazası ve meslek hastalığı, iş kanununda İSG ile ilgili düzenlemeler
6) İş kanununda İSG ile ilgili düzenlemeler; işverenin İSG bakımından yükümlülükleri (önlem alma, bilgilendirme-eğitim ve denetleme) ve işçinin yükümlülükleri
6) İş kanununda İSG ile ilgili düzenlemeler; işverenin İSG bakımından yükümlülükleri (önlem alma, bilgilendirme-eğitim ve denetleme) ve işçinin yükümlülükleri
7) İş kanununa göre işyerinde İSG örgütlenmesi; İSG birimi oluşturma, İSG uzmanı çalıştırma, İSG kurulu, işin durdurulması ve işyerinin kapatılması, ağır ve tehlikeli işler, işçinin işi bırakma hakkı
8) Ara Sınav- İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ve Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Yönetmeliğinin getirdiği düzenlemeler ve uygulaması
9) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü ve Uygulaması
10) 5510 sayılı Kanun düzenlemeleri (iş kazası, meslek hastalığı ve işçilere tanınan haklar, SGK’nın ve işverenin yükümlülükleri
11) Diğer kanunlardaki düzenlemeler; Borçlar Kanunu, Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Belediyeler Kanunu, İSG konusunda diğer tüzük ve yönetmeliklerin incelenmesi
12) İşverenin önlem alma yükümünü yerine getirmemesi durumunda doğacak hukuki sonuçlar ve cezalar
13) İSG hukuku uygulaması ve örnek yargı kararlarının incelenmesi
14) Genel Tekrar
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Anadolu üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği, Prof.Dr. Dilek BAYBORA (Ünite 1) Doç.Dr. Abdurrahman İlhan ORAL (Ünite 2) Prof.Dr. Hasan Nüvit GEREK (Ünite 3, 6) Prof.Dr. Emine Tuncay KAPLAN SENYEN (Ünite 4) Prof.Dr. Levent AKIN (Ünite 5) Prof.Dr. Ömer EKMEKÇİ (Ünite 7) Dr. Bülent PİYAL (Ünite 8)

Diğer Kaynaklar: İlgili yönetmelikler, Resmi Gazete.
Ders notları.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

1

3

4

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma.
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma.
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama.
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma.
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma.
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. 1
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. 4
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. 1
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. 1
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. 3
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma. 2
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. 1
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. 2
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100