Radyo, Televizyon ve Sinema
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: RTF201
Ders İsmi: Film ve Videoda Kurgu
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 2 0 6
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CEM YILDIRIM
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi CEM YILDIRIM
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere film ve video kurgusunun tarihi ve teknolojik gelişimini öğretmek ve profesyonel standartlarda film ve video kurgulayabilmeleri ve post prodüksiyon işlemlerini uygulayabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Bu derste öğrenciler, film ve televizyon kurgusunun teknolojik gelişimini ve kurgu için önemli olan organize ve planlı çalışmanın önemini öğrenecekler. Bir kurgucu film yapım ekibinin önemli bir unsuru olarak, yaratıcılığa açık olan kurgu stil ve tekniklerini geliştirerek bunu projelere yansıtabilecektir. Mesleki bağlamda kurgu, eldeki görüntü ve seslerin amaçlanan hikayeye dönüşebilmesi için detaya önem verme, dijital teknoloji bilgisi ve yönetmenle işbirliği içinde çalışabilmek gibi özellikler gerektirir. Bu konuda başarılı olabilmeleri için, öğrencilerden diğerleriyle profesyonelce bir işbirliği içinde çalışabilmeleri beklenmektedir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Film ve videoda kurgu teknoloji ve uygulamalarının tarihsel gelişimini açıklar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Kurgu için gerekli koşulları organize edebilir.
Öğrenme Yetkinliği
1) Kendi yaptığı kurgu çalışmalarını değerlendirebilir.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Film ve video kurgusu yapabilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders hakkında genel bilgilen ve ders izlencesinin anlatımı. "Kurgu" nedir? Sinemayı diğer görsel sanatlardan ayıran "Kurgu" nun görünmez bir sanat olarak önemi.
2) Kurgunun tarihsel gelişimi "Lev Kuleshov Deneyi" "The Great Train Robbery" D.W. Griffith ve Sergei Eisenstein filmlerinden örnek sahnelerin incelenmesi. Kurgu teknolojisinin tarihsel gelişimi : Fiziksel kurgu (Moviola-Flatbad), Analog-Linear sistemler (Tape to Tape) ve “Non Linear Editing” sistemleri.
3) OSX işletim sistemine giriş. Adobe Premiere yazılımının ara yüzüne genel bir bakış. Ana Pencereler: Project Penceresi, Source ve Program Monitörleri, Timeline -Clip’ler. Hareketli Görüntü (Moving Images), Playhead, Timecode Sellection (In-Out) Video, ses ve grafik dosyalarını Kurgu yazılımına import etmek. Overwrite Edit (3 noktalı kurgu) Uygulama Projesi Kaba Kurgusu
4) - Sellection (In-Out) - Overwrite Edit (3 noktalı kurgu) - Insert edit. - Araçlar (Tools) - Razor Blade (Add edit) - Delete – ( Ripple delete) - Copy- Paste - Paste insert Uygulama Projesi Final Kurgusu
5) Temel çekim ölçekleri. 180 derece kuralı Devamlılık Diyalog sahnesi “kaba” kurgusu. (3. ve 4. haftalarda öğretilen teknikler kullanılarak bir diyalog sahnesinin kaba kurgusunun yapılması.)
6) Klipleri Timeline üzerinde hareket ettirme. (Moving Clips in the timeline) -Trim -Roll Edit-Ripple Edit. -Split Edit (L-CUT)
7) Diyalog sahnesi “final” kurgusu (6. Haftada öğretilen “Trim” ve “L Cut” tekniklerini kullanılarak bir diyalog sahnesinin final kurgusunun yapılması.)
8) Ara Sınav
9) Temel Kesmeler ve Uyum Kesmeleri Sinemasal Zaman ve Sinemasal Mekan Plan Sekans, Jump Cut, Paralel Kurgu, Montaj Sekans, Eksilti Kurgusu
10) Belgesel kurgusu. Röportaj ve B-Roll
11) Opacity -Video Fade In ve Video Fade Out -Geçmeler (Transitions) -Geçmeler’i Manüpüle Etmek (Editing transitions) -Filtreler ve Efektler (Filters and Effects) -Render. Belgesel projesi kurgusuna devam
12) Ses Seviyeleri ve Ses Geçişleri - Videoda Text Kullanımı - Görüntüyü hızlandırma, Yavaşlatma, Donuk Kare Belgesel Projesi Final kurgusu.
13) Aksiyon Sahnesi Kurgusu
14) Kurgusu bitmiş bir projenin farklı formatlarda çıkışını almak (export etmek). Master h.264 Mpeg 4 Alternatif Kurgu Biçimleri

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Film Kurgusu: Tarihi, Kuramı ve Tekniği, Cem Yıldırım, Urzeni Yayınları, 2019
Diğer Kaynaklar: Adobe Premiere Pro Cc ile Video Montaj Teknikleri, Ümit Tunç, Kodlab / Bilgisayar-Program Eğitimi Dizisi,2014

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Radyo, Televizyon ve Sinema alanlarındaki üretim süreçlerine hakim olup, yaratıcı projeler geliştirme becerisi.
2) Sinema ve Televizyonun tarihsel gelişimini sanatsal ve teknolojik boyutlarıyla değerlendirebilme becerisi.
3) Kitle iletişim kavramları ve kuramlarının, kültürel, siyasal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerle olan ilişkisini anlama ve eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirebilme becerisi.
4) Kazandığı formasyonla radyo, televizyon ve sinema alanında karşılaştığı sorunları bilimsel bir yaklaşım içinde çözebilme becerisi.
5) Medyanın ekonomi-politik, sosyo-ekonomik ve sosyal-psikolojik açılardan etkilerini, tarihsel süreç içerisinde analiz etme becerisi.
6) Sinema ve Televizyon üretim sürecinin tüm aşamalarında kullanılan cihaz ve ekipmanları öğrenme ve etkin bir biçimde kullanabilme becerisi.
7) Üretim süreçlerinin farklı aşamalarında yer alan kişiler ile iletişim kurabilme ve projeler yapabilme becerisi.
8) Etik kavramını, bilimsel, mesleki ve kültürel bağlamda eleştirel bir gözle açıklayabilme becerisi.
9) Radyo, Televizyon ve Sinema alanındaki üretim sürecinde gerek bireysel ve gerekse ekip çalışmasına uygun davranma ve çalışma sürecinde eşgüdüm sağlayabilme becerisi.
10) Televizyon program türlerini bilip, her tür televizyon metninin söylemini çözümleme becerisi.
11) Sinema tarihine, kavramlarına, türlerine sanatsal ve teknolojik boyutları ile hakim olup, eleştirebilme becerisi.
12) Radyo, Televizyon ve Sinema alanında teorik ve uygulamalı derslerde edinilen bilgi ve becerileri belli bir alanda uzmanlaşacak şekilde kullanabilme becerisi.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Radyo, Televizyon ve Sinema alanlarındaki üretim süreçlerine hakim olup, yaratıcı projeler geliştirme becerisi. 5
2) Sinema ve Televizyonun tarihsel gelişimini sanatsal ve teknolojik boyutlarıyla değerlendirebilme becerisi. 5
3) Kitle iletişim kavramları ve kuramlarının, kültürel, siyasal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerle olan ilişkisini anlama ve eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirebilme becerisi.
4) Kazandığı formasyonla radyo, televizyon ve sinema alanında karşılaştığı sorunları bilimsel bir yaklaşım içinde çözebilme becerisi. 1
5) Medyanın ekonomi-politik, sosyo-ekonomik ve sosyal-psikolojik açılardan etkilerini, tarihsel süreç içerisinde analiz etme becerisi.
6) Sinema ve Televizyon üretim sürecinin tüm aşamalarında kullanılan cihaz ve ekipmanları öğrenme ve etkin bir biçimde kullanabilme becerisi. 4
7) Üretim süreçlerinin farklı aşamalarında yer alan kişiler ile iletişim kurabilme ve projeler yapabilme becerisi. 3
8) Etik kavramını, bilimsel, mesleki ve kültürel bağlamda eleştirel bir gözle açıklayabilme becerisi.
9) Radyo, Televizyon ve Sinema alanındaki üretim sürecinde gerek bireysel ve gerekse ekip çalışmasına uygun davranma ve çalışma sürecinde eşgüdüm sağlayabilme becerisi. 4
10) Televizyon program türlerini bilip, her tür televizyon metninin söylemini çözümleme becerisi.
11) Sinema tarihine, kavramlarına, türlerine sanatsal ve teknolojik boyutları ile hakim olup, eleştirebilme becerisi. 3
12) Radyo, Televizyon ve Sinema alanında teorik ve uygulamalı derslerde edinilen bilgi ve becerileri belli bir alanda uzmanlaşacak şekilde kullanabilme becerisi. 5

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 50
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100