Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini, Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerinin, sofra düzeninin ve kullanılan araç-gereçleri, Türk mutfağı çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemlerini uygulamalı olarak anlatarak, Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanıtarak, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri vermektir. |
Dersin İçeriği: |
Yöresel ve Klasik Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, Türk Mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme, saklama uygulamaları, günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak anlatılması. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Türk Mutfağının Tarihçesi
|
|
2) |
Türk Mutfağında Kullanılan Pişirme Teknikleri
|
|
3) |
Klasik Osmanlı Mutfağı
|
|
4) |
Türk Tatlı Kültürü |
|
5) |
Geleneksel Türk Hamur İşleri |
|
6) |
Geleneksel Türk İçecekleri |
|
7) |
İç Anadolu Bölgesi Mutfağı |
|
8) |
Ara sınav |
|
9) |
Karadeniz Bölgesi Mutfağı |
|
10) |
Ege Bölgesi Mutfağı |
|
11) |
Akdeniz ve Marmara Bölgesi Mutfakları
|
|
12) |
Doğu ve G. Doğu Anadolu Mutfakları |
|
13) |
Türkiye’deki Sokak Lezzetleri |
|
14) |
Final projesi sunumu |
|
15) |
FİNAL SINAVI |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. |
|
2) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. |
|
3) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. |
|
4) |
Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. |
|
5) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. |
|
6) |
Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma. |
|
7) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. |
|
8) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. |
|
9) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
|