Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GMS1012
Ders İsmi: Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
2 0 2 6
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ESNA METE
Dersi Veren(ler):


Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gastronomiye giriş, temel mutfak terimleri, mutfak organizasyonu, mutfak personelinin görevleri, temel gıda maddelerinin tanıtılması ve tekniklerin öğrenilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği: Yiyecek-içecek sektörünün genel olarak tanıtımı, temel mutfak ekipmanları ve hammaddelerin tanıtılması, mutfak personelinin görevleri gibi konulara değinir. Temel mutfak teknikleri, ekipman kullanımı, kesme teknikleri, pişirme teknikleri ile ilgili uygulama dersleri ve teorik dersleri içerir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili temel terimlere vakıf olur ve genel olarak yiyecek-içecek endüstrisini tanır.
2) Temel pişirme ve kesim tekniklerini listeleyebilir ve mutfakta uygulayabilir.
3) Mutfakta kullanılan temel malzemeleri tanır. Hangi iş için hangi malzemeyi kullanacağını seçebilme özelliği kazanır.
4) Gıda ürünleri, hazırlama teknikleri ve sunum şekilleri ile ilgili gastronomi öğelerini tanır ve örnekleyebilir.
5) Menüleri çeşitlerine göre ayırabilme, sınıflandırabilme yetisi kazanır. Standart reçete hazırlamayı öğrenir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) DERSİN TANITIMI
2) GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GASTRONOMİ BİLİMİ VE DİĞER BİLİM DALLARI İLE GASTRONOMİNİN İLİŞKİSİ
3) YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİ, MUTFAK DEPARTMANI ve İŞ TANIMLARI
4) MUTFAK EKİPMANLARI, BIÇAK ÇEŞİTLERİ
5) TEMEL KESİM VE PİŞİRME TEKNİKLERİ
6) MENÜ, MENÜ ÇEŞİTLERİ VE STANDART REÇETE HAZIRLAMA
7) ET VE ET ÜRÜNLERİ
8) ARA SINAV
9) BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ
10) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
10) TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ
12) TEMEL SOSLAR VE ET SULARI
13) YİYECEK LEZZETLENDİRME
14) PASTACILIK ÜRÜNLERİ
15) ÖDEV SUNUMLARI, GENEL TEKRAR
16) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: The Culinary Institute of America (2006), “ The Professional Chef”, John Wiley & Sons Inc. NewYork
Durlu-Özkaya, Fügen, Çoşansu, Serap ve Ayhan, Kamuran (2013), “Her Yönüyle Gıda”, SİDAS Medya Yayıncılık, İzmir.
Cılızoğlu- Eryılmaz, Leyla (2006), “Yemek pişirme”, Remzi Kitapevi, İstanbul.
Diğer Kaynaklar: Sökmen, Alptekin, ( 2011), “Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği” Detay Yayıncılık, Ankara.
Equaras, Louis ve Frederick, Matthew. Çev. Yanık, Figen (2012), “Mutfak Okulunda Öğrendiğim 101 Şey”, Optimist yayınları, İstanbul.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma.
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma.
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma.
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama.
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma.
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma.
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma.
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma.
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. 1
2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. 5
3) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. 5
4) Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. 5
5) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. 5
6) Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma. 3
7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. 2
8) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. 4
9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Uygulama 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100