Gastronomy and Culinary Arts
Bachelor TR-NQF-HE: Level 6 QF-EHEA: First Cycle EQF-LLL: Level 6

Program Outcomes

Classified

1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) To gain awareness of responsibility for public health care in the field of gastronomy and culinary arts field.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) To have detailed technical knowledge about food and beverage production, design and presentation in the field of gastronomy and culinary arts.
3 - Competences
Communication and Social Competence
1) To gain advanced knowledge in English to communicate fluently in the Gastronomy and Culinary Arts field.
Learning Competence
1) To have adequate knowledge to adapt the developments and changes the field of gastronomy and culinary arts field.
2) Gaining an international perspective to apply the knowledge gained in the field of gastronomy and culinary arts worldwide.
3) Gaining the technical infrastructure to carry out data collection, processing and information generation processes by conducting research in the field of gastronomy and culinary arts.
Field Specific Competence
1) To gain knowledge of gastronomy and culinary arts applications in Turkish cuisine and World cuisines and appreciate the importance of being genuine.
2) To have a command of the management level of businesses where gastronomy and culinary arts are applied
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) To know marketing techniques and methods for gastronomy and culinary arts products and services.

Program Kazanımları Program Düzeyi

Program Outcomes TR-NQF-HE 6 (Bachelor) Level Descriptors TR-NQF-HE Main Field Descriptors
14 - Teacher training and education science
TR-NQF-HE Main Field Descriptors
21 - Arts
TR-NQF-HE Main Field Descriptors
81 - Personal services
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) To gain awareness of responsibility for public health care in the field of gastronomy and culinary arts field.
1) Possess advanced level theoretical and practical knowledge supported by textbooks with updated information, practice equipments and other resources.
1) Ortaöğretimde kazandığı yeterliliklere dayalı olarak; alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar.
2) Bilginin doğası kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidir.
3) Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır.
4) Alanı ile ilgili öğretim programları, öğretim strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
5) Öğrencilerin gelişim, öğrenme özellikleri ve güçlüklerinin bilgisine sahiptir.
6) Ulusal ve uluslararası kültürleri tanır.
1) Sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgiye sahiptir.
2) İlgili sanat alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
3) Sanat ve tasarım materyalleri bilgisine sahiptir.
4) Sanat ve tasarım yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir.
5) İlgili sanat alanındaki yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda bilgi sahibidir.
6) İlgili sanat alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşim konusunda bilgi sahibidir.
7) Araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
8) Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
9) Sanat ve bilim etiği konusunda bilgi sahibidir.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) To have detailed technical knowledge about food and beverage production, design and presentation in the field of gastronomy and culinary arts.
1) Use of advanced theoretical and practical knowledge within the field.
2) Interpret and evaluate data, define and analyze problems, develop solutions based on research and proofs by using acquired advanced knowledge and skills within the field.
1) Alanıyla ilgili ileri düzeyde bilgi kaynaklarını kullanır.
2) Alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır, bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler, verileri yorumlar ve değerlendirir.
3) Alanıyla ilgili sorunları tanımlar, analiz eder, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
4) Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; konu alanının özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular.
5) Konu alanına ve öğrencinin gereksinimlerine uygun materyal geliştirir.
6) Öğrencinin kazanımlarını farklı yöntemler kullanarak çok yönlü değerlendirir.
1) Kuram ve uygulama bütünlüğü sağlar.
2) İlgili sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri kullanır.
3) İlgili sanat alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir.
4) Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahiptir.
5) Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir.
6) Duyusal algıyı somutlaştırır.
3 - Competences
Communication and Social Competence
1) To gain advanced knowledge in English to communicate fluently in the Gastronomy and Culinary Arts field.
1) Inform people and institutions, transfer ideas and solution proposals to problems in written and orally on issues in the field.
2) Share the ideas and solution proposals to problems on issues in the field with professionals and non-professionals by the support of qualitative and quantitative data.
3) Organize and implement project and activities for social environment with a sense of social responsibility.
4) Monitor the developments in the field and communicate with peers by using a foreign language at least at a level of European Language Portfolio B1 General Level.
5) Use informatics and communication technologies with at least a minimum level of European Computer Driving License Advanced Level software knowledge.
1) Sanatsal ve kültürel etkinliklere etkin olarak katılır.
2) Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve ve bu gelişmeleri izler.
3) Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için mesleki proje ve etkinlikler planlar ve uygular.
4) Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
5) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
6) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
7) Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Farklı kültürlerde yaşar ve sosyal yaşama uyum sağlar.
1) Hedef kitlesini tanımlayarak alanı ile ilgili çalışmaları paylaşır.
2) Çalışmalarını topluma anlatabilecek iletişim becerisine sahiptir.
3) Alanı ile ilgili konuları uzman ya da uzman olmayan kişilere görsel, yazılı ve sözlü iletişim yöntemlerini kullanarak etkin ve doğru olarak aktarır.
4) Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar (Avrupa Dil Portföyü Genel Düzeyi : B1 Düzeyi).
5) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Learning Competence
1) To have adequate knowledge to adapt the developments and changes the field of gastronomy and culinary arts field.
2) Gaining an international perspective to apply the knowledge gained in the field of gastronomy and culinary arts worldwide.
3) Gaining the technical infrastructure to carry out data collection, processing and information generation processes by conducting research in the field of gastronomy and culinary arts.
1) Evaluate the knowledge and skills acquired at an advanced level in the field with a critical approach.
2) Determine learning needs and direct the learning.
3) Develop positive attitude towards lifelong learning.
1) Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
2) Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
3) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
4) Bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanır.
1) Kendi çalışmalarını sorgular.
2) Çözümleyici ve eleştirel düşünür.
3) Yaşam boyu öğrenme kavramını özümser.
Field Specific Competence
1) To gain knowledge of gastronomy and culinary arts applications in Turkish cuisine and World cuisines and appreciate the importance of being genuine.
2) To have a command of the management level of businesses where gastronomy and culinary arts are applied
1) Act in accordance with social, scientific, cultural and ethic values on the stages of gathering, implementation and release of the results of data related to the field.
2) Possess sufficient consciousness about the issues of universality of social rights, social justice, quality, cultural values and also, environmental protection, worker's health and security.
1) Dış görünüm, tutum, tavır ve davranışları ile topluma örnek olur.
2) Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
3) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
4) Güvenli okul ortamının oluşturulması ve sürdürülebilmesi amacıyla kişisel ve kurumsal etkileşim kurar.
5) Çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
6) Milli Eğitim Temel Kanunu'nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlıkların bilincindedir.
7) Birey olarak ve alanıyla ilgili görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin yasa yönetmelik ve mevzuata uygun davranır.
1) Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslararası değerlerin farkındadır.
2) Soyut ve somut kavramları; yaratıcı düşünceye, yenilikçi ve özgün yapıtlara dönüştürebilir.
3) Alanında başarıyla iş yürütebilecek duyarlılığa sahiptir.
4) Estetik farkındalığa sahiptir.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) To know marketing techniques and methods for gastronomy and culinary arts products and services.
1) Conduct studies at an advanced level in the field independently.
2) Take responsibility both as a team member and individually in order to solve unexpected complex problems faced within the implementations in the field.
3) Planning and managing activities towards the development of subordinates in the framework of a project.
1) Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır ve alınan görevi etkin bir şekilde yerine getirir.
2) Kendini bir birey olarak tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini kullanır ve zayıf yönlerini geliştirir.
3) Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
1) Tek başına, bağımsız olarak ve/veya grup içinde uyumlu ve üretken olarak çalışır.
2) Proje süreçleri içinde etkin olarak yer alır.
3) Alanıyla ilgili özgün yapıtlarını toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir.

Conjoined

1) To gain advanced knowledge in English to communicate fluently in the Gastronomy and Culinary Arts field.
2) To gain awareness of responsibility for public health care in the field of gastronomy and culinary arts field.
3) To have detailed technical knowledge about food and beverage production, design and presentation in the field of gastronomy and culinary arts.
4) To gain knowledge of gastronomy and culinary arts applications in Turkish cuisine and World cuisines and appreciate the importance of being genuine.
5) To have adequate knowledge to adapt the developments and changes the field of gastronomy and culinary arts field.
6) To have a command of the management level of businesses where gastronomy and culinary arts are applied
7) To know marketing techniques and methods for gastronomy and culinary arts products and services.
8) Gaining an international perspective to apply the knowledge gained in the field of gastronomy and culinary arts worldwide.
9) Gaining the technical infrastructure to carry out data collection, processing and information generation processes by conducting research in the field of gastronomy and culinary arts.