Eczane Hizmetleri
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PHS202
Ders İsmi: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Fatma Banu Bekman
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Fatma Banu Bekman
Öğr.Gör. EBRU KARADAĞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Tıbbi bitkiler hakkında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriği: Tıbbi bitki nedir? Tıbbi bitkilerin tarihçesi, Tıbbi bitkilerin elde edilmesi ve teşhisi, bitkilerin toprak ve iklim istekleri, tedavi destek dışında kullanılan alanlar, droglar, sınıflandırma, tedavi destek amaçlı kullanılan bitkiler ve latince isimleri, Tıbbi bitkilerde güvenilirlik, güvenlik, üretim ve pazarlama.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Tıbbi bitkilerin Tarihçesini öğrenmek
2) Tıbbi bitkiler hakkında genel bilgi sahibi olmak
3) Tıbbi bitkilerin elde edilme koşullarını öğrenmek
4) Bitki örneklerinin Teşhislerini öğrenmek
5) Tıbbi bitkilerin toprak ve iklim koşullarını öğrenmek
6) Tıbbi bitkilerin tedavi destek dışında kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmak
7) Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak
8) Droglar hakkında genel bilgi sahibi olmak
9) Farmakope ve bitkisel ürünler hakkında bilgi sahibi olmak
10) Tıbbi bitkilerde güvenirlilik ve güvenlik ile ilgili bilgi sahibi olmak
11) Hastalıklar ve tedaviye destek olarak kullanılan bitkileri öğrenmek
12) Tıbbi bitkilerin sınıflandırılmasını öğrenmek
13) Bazı tıbbi bitkilerin latince isimlerini öğrenmek
14) Türkiye’de tıbbi bitkilerin üretilmesi ve pazarlanması hakkında genel bilgi sahibi olmak
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) TIBBİ BİTKİLERİN TARİHÇESİ BAYTOP, T., (2001) Türk Eczacılık Tarihi, (2,Baskı) İstanbul Ü. Yayınları No: 3358, İstanbul
2) TIBBİ BİTKİLER BAYTOP, T., (2001) Türk Eczacılık Tarihi, (2,Baskı) İstanbul Ü. Yayınları No: 3358, İstanbul
3) TIBBİ BİTKİLERİN ELDE EDİLME KOŞULLARI BAYDAR, H., (2013) Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, HarmanTime 7: 34-44
4) BİTKİ ÖRNEKLERİNİN TEŞHİSİ BAYDAR, H., (2013) Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, HarmanTime 7: 34-44.
5) TIBBİ BİTKİLERİN TOPRAK VE İKLİM İSTEKLERİ BAYDAR, H., (2013) Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, HarmanTime 7: 34-44.
6) TIBBİ BİTKİLERİN TEDAVİ DESTEK DIŞI KULLANIM ALANLARI DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
7) TIBBİ BİTKİLERİN YETİŞTİRİLMESİ DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
8) VİZE DERS SUNUMLARI
9) DROGLAR DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
10) FARMAKOPE VE BİTKİSEL ÜRÜNLER DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
11) TIBBİ BİTKİLERDE GÜVENİLİRLİK VE GÜVENLİK DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
12) HASTALIKLAR VE TEDAVİYE DESTEK OLARAK KULLANILAN BİTKİLER DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
13) TIBBİ BİTKİLERİN SINIFLANDIRILMASI DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
14) BAZI TIBBİ BİTKİLER VE LATİNCE İSİMLERİ DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
15) TÜRKİYE’DE TIBBİ BİTKİLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARLANMASI YÜCEL, E., (2010) Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi Yayını, No.: 2101.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: BAYTOP, T., (2001) Türk Eczacılık Tarihi, (2,Baskı) İstanbul Ü. Yayınları No: 3358, İstanbul
BAYDAR, H., (2013) Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, HarmanTime 7: 34-44.
DÖLEN, E., (1995) Eczacılık Tarihi Ders Notları, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
YÜCEL, E., (2010) Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi Yayını, No.: 2101.
Diğer Kaynaklar: BAYTOP, T., (2001) Turkish Pharmacy History, (2, Edition) İstanbul Ü. Publications No: 3358, Istanbul
BAYDAR, H., (2013) Medicinal and Aromatic Plants from Past to Present, HarmanTime 7: 34-44.
DÖLEN, E., (1995) History of Pharmacy Lecture Notes, Marmara University Faculty of Pharmacy, Istanbul
YÜCEL, E., (2010) Cultivation of Medicinal and Aromatic Plants, Anadolu University Publication, No .: 2101.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Program Kazanımları
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek.
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak.
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek.
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek.
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek.
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek.
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek.
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek.
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak.
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek.
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak. 2
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek. 3
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek. 3
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek.
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek.
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek.
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek.
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak.
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100