Eczane Hizmetleri | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | PHS204 | ||||||||
Ders İsmi: | Eczacılıkta Temel Hesaplamalar | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. GÜL ASLIHAN ÇAKIR AKAY | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. YEŞİM BULUT |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrenciyi eczacılık uygulamalarında kullanılan farmasötik hesaplamaların ve majistral ilaç hazırlanmasının bilgi ve becerilerinin kazanılmasıdır. Farmasötik hesaplamaları yapmak ve eczacılık uygulamasında doğru hesaplamaların önemini anlamak; hastaya özgü doz hesaplamalarını yapmak. Farmasötik dozaj formlarının hazırlanması ve bir eczane ortamında olduğu gibi ileri formülasyonlar geliştirilmesi için öğrencilerin bilgisinin güçlendirilmesi. |
Dersin İçeriği: | Farmasötik hesaplamaların temelleri, yüzde, oran, ölçü sistemleri, konsantrasyon ifadeleri, çözünürlük hesaplamaları, seyreltme, ölçü araçları ve kullanımı, doz hesaplamaları. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Eczacılıkta temel hesaplamalara giriş | Ders notları |
1) | ||
2) | Ölçü sistemleri-I | |
3) | Ölçü sistemleri II- Uygulamalar | ders notları |
4) | Konsantrasyon ifadeleri- I | ders notları |
5) | Konsantrasyon ifadeleri II- Uygulamalar | |
6) | Çözünürlük hesaplamaları I | ders notları |
7) | Çözünürlük hesaplamaları II- Uygulamalar | |
8) | Ölçüm araçları, özellikleri ve kullanımı | Ders notları |
9) | Seyreltme ve alkol seyreltmeleri I | Ders notları |
10) | Seyreltmeler ve alkol seyreltmeleri II- Uygulamalar | Ders notları |
11) | İzotonik solüsyonlarda hesaplamalar | Ders notları |
12) | Farmasötik analiz verilerinin istatistiksel değerlendirilmesi | ders notları |
13) | Doz hesaplamaları I | Ders notları |
14) | Doz hesaplamaları II | Ders notları |
Ders Notları / Kitaplar: | Introduction to Pharmaceutical Calculations, 4th Edition, Judith A. Rees, Ian Smith, and Jennie Watson Pharmaceutical Calculations: A Conceptual Approach, 2019, Michalakis Savva |
Diğer Kaynaklar: | Akgün H, Balkan A., Farmasötik Kimya, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 4. Baskı, 2016 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||
1) Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek. | |||||||||||
2) Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak. | |||||||||||
3) İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek. | |||||||||||
4) Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek. | |||||||||||
5) Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek. | |||||||||||
6) Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek. | |||||||||||
7) Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek. | |||||||||||
8) İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek. | |||||||||||
9) Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek. | |||||||||||
10) Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek. | |||||||||||
11) Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak. | |||||||||||
12) Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatı kavrayabilmek. | |
2) | Biyolojik sistemlerin normal ve patolojik durumlardaki işleyişine yönelik kavramları tanımak. | |
3) | İnsan vücudunun fonksiyonel yapı ve işlevini yeterli derecede bilmek ve temel hastalıkları kavrayabilmek. | |
4) | Eczane teknikerliği mesleğinin görev ve sorumluluklarını kavrayabilmek. | |
5) | Edinmiş olduğu temel ve uygulamalı bilimlerle ilgili bilgileri birleştirebilmek ve kullanabilmek. | 5 |
6) | Mesleki etik değerlerin önemini kavrayabilmek. | |
7) | Alanıyla ilgili konularda bilişim teknolojilerini kullanabilmek. | |
8) | İletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek. | |
9) | Meslek uygulama alanlarındaki bir projede çalışabilmek, ekip üyesi olabilmek, ortak çalışmalara katılabilmek. | |
10) | Meslek uygulama alanlarında gereken iletişim tekniklerini kullanabilmek. | |
11) | Halk sağlığı, çevre koruma, iş güvenliği konularının önemini kavramak. | |
12) | Türkiye’deki ve dünyadaki genel sağlık örgütlenmesini tanımak. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |