Ameliyathane Hizmetleri | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MLT203 | ||||||||
Ders İsmi: | Klinik Mikrobiyoloji | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi MERVE BALLI YÜKSEL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi MERVE BALLI YÜKSEL |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Dersin amacı; Mikroorganizmaları genel düzeyde tanıyarak klinik formları öğrenmek ve sebep oldukları hastalıklarla ilgili fikir sahibi olmaktır. |
Dersin İçeriği: | Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklar ve mikroorganizmaların virulens faktörleri, mikrobiyal kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için etken mikroorganizmaların identifiye edilmesi bunun yanısıra bakteriyoloji, immünoloji, viroloji, parazitoloji, ve mikoloji alt bilim dallarına ait temel konuları içerir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Mikroorganizmaların genel özellikleri | Tıbbi Mikrobiyoloji, Prof. Dr. Mustafa Altındiş, Nobel Tıp Kitabevleri, Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji-Doç. Dr. Özgül Kısa |
2) | Vücudun normal florası ve mikrobiyolojik tanı yöntemleri | |
3) | Klinik örneklerin, alınması, taşınması ve saklanması | |
4) | Dezenfeksiyon, sterilizasyon, antisepsi | |
5) | Quiz | |
6) | Antimikrobiyal İlaçlar | |
7) | Temel İmmunoloji ve bağışıklık Aşılar ve aşı uygulamaları | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Hava kaynaklı enfeksiyonlar ve etkenleri | |
10) | Gıda ve Su Kaynaklı enfeksiyonlar ve etkenleri | |
11) | Yara ve deri enfeksiyonları ve etkenleri | |
12) | Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar | |
13) | Kan bileşenlerinin tranfüzyonu ile bulaşan enfeksiyonlar | |
14) | Hastane enfeksiyonları |
Ders Notları / Kitaplar: | Tıbbi Mikrobiyoloji, Prof. Dr. Mustafa Altındiş, Nobel Tıp Kitabevleri, Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji-Doç. Dr. Özgül Kısa Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji-Doç. Dr. Özgül Kısa |
Diğer Kaynaklar: | Tıbbi Mikrobiyoloji, Prof. Dr. Mustafa Altındiş, Nobel Tıp Kitabevleri, Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji-Doç. Dr. Özgül Kısa Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji-Doç. Dr. Özgül Kısa |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||
1) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek. | ||||||||||||
2) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek . | ||||||||||||
3) Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek. | ||||||||||||
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek. | ||||||||||||
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek. | ||||||||||||
6) Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek. | ||||||||||||
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek. | ||||||||||||
8) Genel alan terminolojisine hakim olmak. | ||||||||||||
9) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek. | ||||||||||||
10) Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek. | ||||||||||||
11) Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek. | ||||||||||||
12) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek. | ||||||||||||
13) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek. | |
2) | Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek . | |
3) | Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek. | |
4) | Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek. | |
5) | Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek. | |
6) | Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek. | |
7) | Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek. | |
8) | Genel alan terminolojisine hakim olmak. | |
9) | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek. | |
10) | Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek. | |
11) | Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek. | |
12) | Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek. | |
13) | Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 1 | % 10 |
Küçük Sınavlar | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |