Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Beslenmenin Tanımı – Amaçları, beslenme yolları |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
2) |
Enteral Beslenme Tanımı
*Gavaj – Lavaj
*Enteral Beslenme Endikasyonları
*Enteral Beslenme
Avantajları – Dezavantajları |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
3) |
*Enteral Beslenme Yolları
- Oral
- Gastrik
- İntestinal
*Enteral Beslenme Yöntemleri
- Bolüs
- Sürekli
- Aralıklı
|
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
4) |
*Nazogastrik Tüp Uygulaması
*Perkutan Endoskopik Gastrostomi (PEG) Uygulaması ve Bakımı |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
5) |
*Enteral Beslenme Ürünleri
*Enteral Beslenme Komplikasyonları
|
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
6) |
* Parenteral Beslenme Tanımı
*Avantajları – Dezavantajları
*Parenteral Beslenme Yolları
|
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
7) |
Parenteral beslenme ürünleri |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
8) |
Parenteral beslenme Komplikasyonları |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi |
9) |
Beslenme Yetersizliği ve Malnütrisyon |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi |
10) |
Obezite
yeme bozuklukları |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
11) |
Kronik Hastalıklarda Enteral Parenteral Beslenme |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi |
12) |
Yoğun Bakım Ünitelerinde Enteral Parenteral Beslenme |
Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.
Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi
Megep Modülleri
Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
|
13) |
ödev teslim ve sunum |
|
14) |
Ödev teslimi ve sunum |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek. |
|
2) |
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek . |
|
3) |
Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek. |
|
4) |
Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek. |
|
5) |
Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek. |
|
6) |
Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek. |
|
7) |
Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek. |
|
8) |
Genel alan terminolojisine hakim olmak. |
|
9) |
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek. |
|
10) |
Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek. |
|
11) |
Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek. |
|
12) |
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek. |
|
13) |
Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek. |
|