Ameliyathane Hizmetleri
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ANS203
Ders İsmi: Enteral, Parenteral Beslenme
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. CANAN ARSLAN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. CANAN ARSLAN
Dr. Öğr. Üyesi FERİDE YİĞİT
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Beslenmenin önemi ve genel beslenme ilkelerinin öğrenilmesi.
Enteral , parenteral beslenme endikasyonları , yolları, yöntemleri,ve ürünlerini bilme ve komplikasyonlarını tanıma.
Dersin İçeriği: Enteral parenteral beslenme endikasyonları ve yolları. nazogastrik tüp ve peg uygulaması bakımı. Enteral beslenme ürünleri ve komplikasyonları. Parenteral beslenme ürünleri, endikasyonları, komplikasyonları. Beslenme bozuklukları. Yoğun bakım ünitelerinde enteral -parenteral beslenme

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Enteral parenteral beslenme yollarını bilir ve kullanır
2) Beslenme bozukluklarını bilir
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) enteral parenteral beslenme endikasyonlarını bilir
2) Enteral parenteral ürünleri tanır ve kullanım şekillerini bilir
3) Enteral parenteral ürünlerin komplikasyonlarını tanıyıp müdahale edebilir
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenmenin Tanımı – Amaçları, beslenme yolları Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
2) Enteral Beslenme Tanımı *Gavaj – Lavaj *Enteral Beslenme Endikasyonları *Enteral Beslenme Avantajları – Dezavantajları Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
3) *Enteral Beslenme Yolları - Oral - Gastrik - İntestinal *Enteral Beslenme Yöntemleri - Bolüs - Sürekli - Aralıklı Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
4) *Nazogastrik Tüp Uygulaması *Perkutan Endoskopik Gastrostomi (PEG) Uygulaması ve Bakımı Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
5) *Enteral Beslenme Ürünleri *Enteral Beslenme Komplikasyonları Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
6) * Parenteral Beslenme Tanımı *Avantajları – Dezavantajları *Parenteral Beslenme Yolları Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
7) Parenteral beslenme ürünleri Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
8) Parenteral beslenme Komplikasyonları Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
9) Beslenme Yetersizliği ve Malnütrisyon Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
10) Obezite yeme bozuklukları Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
11) Kronik Hastalıklarda Enteral Parenteral Beslenme Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
12) Yoğun Bakım Ünitelerinde Enteral Parenteral Beslenme Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication. Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi Megep Modülleri Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
13) ödev teslim ve sunum
14) Ödev teslimi ve sunum

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.

Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi

Megep Modülleri

Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi
Diğer Kaynaklar: Skipper, A. (2012) Dietitians Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Aspen Publication.

Eker, H. ve Bayır, A. (2015) Sağlıklı Beslenme. Nobel Tıp Kitabevi

Megep Modülleri

Sezen, A. Temiz, G. ve Güngör, M. (2015) Yoğun Bakım Hemşireliği. Nobel Tıp Kitabevi

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

4

2

5

Program Kazanımları
1) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek.
2) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek .
3) Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek.
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek.
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek.
6) Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek.
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek.
8) Genel alan terminolojisine hakim olmak.
9) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek.
10) Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek.
11) Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek.
12) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek.
13) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek.
2) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek .
3) Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek.
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek.
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek.
6) Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek.
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek.
8) Genel alan terminolojisine hakim olmak.
9) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek.
10) Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek.
11) Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek.
12) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek.
13) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 25
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100