İşletme
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BUS108
Ders İsmi: İşletme Ekonomisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 4
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi SITKI SELİM DOLANAY
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi SITKI SELİM DOLANAY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin Amacı İşletme’nin tarihte nasıl ortaya çıktığını, tarih içinde nasıl geliştiğini ve günümüzde hangi türde işletmelerin ortaya çıktığını belirleyip, işletmelerin hangi türde piyasalarda faaliyette bulunduğunu açıklamak ve yeni ekonomi yapısında işletmelerin yapısını açıklamak.
Dersin İçeriği: İşletme Ekonomisi

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) 1. İşletme ile ilgili temel kavramlar, 2, İşletmelerin hangi amaçla mal ve hizmet ürettiklerini belirleyip, bu amaca ulaşmada hangi tür şirket organizasyonları oluşturduklarının saptanması, 3. Piyasa analizi, 4. Mal ve hizmet pazarlama yöntemleri, 5. İşletme yönetimi hakkında bilgiler verilmesi.
2) 1. İşletme ile ilgili temel kavramlar, 2, İşletmelerin hangi amaçla mal ve hizmet ürettiklerini belirleyip, bu amaca ulaşmada hangi tür şirket organizasyonları oluşturduklarının saptanması, 3. Piyasa analizi, 4. Mal ve hizmet pazarlama yöntemleri, 5. İşletme yönetimi hakkında bilgiler verilmesi.
3) 1. İşletme ile ilgili temel kavramlar, 2, İşletmelerin hangi amaçla mal ve hizmet ürettiklerini belirleyip, bu amaca ulaşmada hangi tür şirket organizasyonları oluşturduklarının saptanması, 3. Piyasa analizi, 4. Mal ve hizmet pazarlama yöntemleri, 5. İşletme yönetimi hakkında bilgiler verilmesi.
4) 1. İşletme ile ilgili temel kavramlar, 2, İşletmelerin hangi amaçla mal ve hizmet ürettiklerini belirleyip, bu amaca ulaşmada hangi tür şirket organizasyonları oluşturduklarının saptanması, 3. Piyasa analizi, 4. Mal ve hizmet pazarlama yöntemleri, 5. İşletme yönetimi hakkında bilgiler verilmesi.
5) 1. İşletme ile ilgili temel kavramlar, 2, İşletmelerin hangi amaçla mal ve hizmet ürettiklerini belirleyip, bu amaca ulaşmada hangi tür şirket organizasyonları oluşturduklarının saptanması, 3. Piyasa analizi, 4. Mal ve hizmet pazarlama yöntemleri, 5. İşletme yönetimi hakkında bilgiler verilmesi.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İŞLETME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, İŞLETME İKTİSADININ ÖZELLİKLERİ, İŞLETME İKTİSADININ ARAŞTIRMA KONUSU, İşletmenin Faaliyetleri Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara, Gönen Seçkin (tarihsiz), İşetmenin Temel Kavramları, Ders Notu, İzmir,
1) İŞLETME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, İŞLETME İKTİSADININ ÖZELLİKLERİ, İŞLETME İKTİSADININ ARAŞTIRMA KONUSU, İşletmenin Faaliyetleri, İŞLETME VE ÇEVRESİ. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara, Gönen Seçkin (tarihsiz), İşetmenin Temel Kavramları, Ders Notu, İzmir,
2) İŞLETME VE DOĞAL ÇEVRE, İŞLETME VE YASAL ÇEVRE, İŞLETMENİN MAHİYETİ, İŞLETMENİN YAKIN ÇEVRESİ Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara,
3) İŞLETMENİN YAPISI, BİR YAPI OLARAK İŞLETMENİN ÖZELLİKLERİ, İŞLETMENİN YAPI ELEMANLARI, İŞLETMENİN ÜRETİM FAKTÖRLERİ. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara,
4) Sınırsız İkame Durumu, Tam İkame Durumu, İkame Edilemeyen Üretim Faktörleri, Üretim Faktörleri Arasındaki İkame Durumunun Değerlendirilmesi, Tek Ürün Çeşidi ve Çok Ürün Çeşidi Üreten İşletmeler, Bağımsız Üretim Tipi, Alternatif Üretim Tipi, Bağlı Üretim Tipi, İŞLETME VE TEŞEBBÜS KAVRAMLARI, İŞLETMELERDE AMAÇ ARAÇ İLİŞKİSİ VE İŞLETME İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ İNSAN GRUPLARI, İŞLETME AMAÇLARI, Kâr Maksimizasyonu Amacı, Diğer Parasal İşletme Amaçları, Parasal Olmayan İşletme Amaçları, Parasal Olmayan Diğer İşletme Amaçları, İşletme Hedefleri. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara,
5) İŞLETME İKTİSADININ TARİHİ GELİŞİMİ, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA'DAKİ GELİŞME, TÜRKİYE'DEKİ GELİŞME, TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAMLARI, TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAMLARI HAKKINDA, SATIŞ GELİRİ, Talep Fonksiyonu, Talep Esnekliği, Değişik Talep Fonksiyonlarına İlişkin Satış Geliri Fonksiyonları, Tam Rekabet Piyasasında, Aksak Rekabet veya Tekelci Rekabet Piyasasında, Tek Dirsekli Talep Eğrisi, Çift Dirsekli Talep Eğrisi, MALİYET KAVRAMI, Maliyet Kavramının Tanımı, Mahiyeti ve Ölçülmesi, Maliyet Çeşitleri, Toplam Maliyet, Sabit Maliyet ve Değişken Maliyet, Sabit Maliyetler. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara,
6) MALİYET KAVRAMI, Maliyet Kavramının Tanımı, Mahiyeti ve Ölçülmesi, Maliyet Çeşitleri, Başlıca Maliyet Çeşitleri, Sabit Maliyet ve Değişken Maliyet, Toplam Maliyet, Sabit Maliyet ve Değişken Maliyet, Sabit Maliyetler, Sabit Maliyetlerin Özellikleri, Sabit Maliyetlerin Sınıflandırılması, Mutlak Sabit Maliyetler, Sıçramalı Sabit Maliyetler, Doğrusal Değişken Maliyet, Azalarak Artan Değişken Maliyet. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara.
7) Birim Maliyetler, Birim Maliyet Çeşitleri, Ortalama Değişken Maliyet, Ortalama Değişken Maliyetin Hesaplanması, Artarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Ortalama Değişken Maliyet, Azalarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Ortalama Maliyet, Artarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Ortalama Maliyet, Önce Azalarak Sonra Artarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Ortalama Maliyet, Marjinal Maliyet, Marjinal Maliyetin Tanımı ve Belirlenmesi, Doğrusal Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Marjinal Maliyet, Azalarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Marjinal Maliyet, Artarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İlişkin Marjinal Maliyet, Önce Azalarak Sonra Artarak Artan Maliyet Fonksiyonuna İliş¬kin Marjinal Maliyet, Artarak Artan Maliyet Fonksiyonu Üzerinde Karşılaştırma, Önce Azalarak Sonra Artarak Artan Maliyet Fonksiyonu Üzerinde Karşılaştırma, Maliyet Esnekliğini Esas Alarak Birim Maliyetlerin Karşılaştırılması, Gerçek Maliyet ve Alternatif Maliyet (veya Fırsat Maliyeti), Dolaylı (Endirekt) Maliyet ve Dolaysız (Direkt) Maliyet, Denetlenebilir Maliyet ve Denetlenemez Maliyet, Farklılaşan Maliyet ve Batık Maliyet, Tarihi Maliyet ve Tahmini Maliyet. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara.
8) Sabit Varlıkların Maliyeti, Döner Varlıkların Maliyeti, İşletmecilik Fonksiyonlarına İlişkin Maliyet Çeşitleri, Nakit Çıkışı Gerektiren Maliyetler ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Maliyetler, Kâr Kavramı, Kâr Çeşitleri ve Ölçülmesi, Kâr Maksimizasyonu, Kâra Geçiş Analizi, VERİMLİLİK (PRODÜKTİVİTE). EKONOMİKLİK (İKTİSADİLİK) VE RANTABİLİTE (KÂRLILIK) KAVRAMLARI, Verimlilik Oranı, Verimlilik Çeşitleri ve Ölçülmesi, Kısmi Verimlilik Kavramları ve Ölçülmesi, İşgücü Verimliliği ve Ölçülmesi, Verimlilik, Verim, Yeterlik Derecesi ve Üretim Katsayısı Kavramları. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara
9) Ekonomiklik Oranı, Tanımı ve Mahiyeti, Ekonomiklik Oranı ve İktisadilik Prensibi, Ekonomiklik Oranının Ölçülmesi, Rantabilite Çeşitleri, Toplam Sermaye Rantabilitesi, Satış Rantabilitesi, Rantabilite Analizi, Öz sermaye Rantabilitesi Analizi, Toplam Sermaye Rantabilitesi Analizi, Yatırılan Sermaye Rantabilitesi Analizi, Likidite, Tanımı ve Mahiyeti, Likidite Çeşitleri, Likiditenin Ölçülmesi, İŞLETMELERDE ÜRETİM VE MALİYET FONKSİYONLARI, İŞLETME İKTİSADINDA ÜRETİM VE MALİYET FONKSİYONLARI, BAŞLICA ÜRETİM VE MALİYET FONKSİYONU MODELLERİ, Azalan Verimler Kanunu, Cobb - Douglas Üretim Fonksiyonu, Teknik Üretim Fonksiyonları, Teknik Üretim Fonksiyonlarının Özellikleri, Teknik Faktör Sarfiyat Fonksiyonu ve Faktör Kullanımı Fonksiyonu, ONLINE ARA SINAV. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara
10) BAŞLICA ÜRETİM VE MALİYET FONKSİYONU MODELLERİ, Azalan Verimler Kanunu, Cobb - Douglas Üretim Fonksiyonu, Teknik Üretim Fonksiyonları, Teknik Üretim Fonksiyonlarının Özellikleri, Teknik Faktör Sarfiyat Fonksiyonu ve Faktör Kullanımı Fonksiyonu, Maliyet Fonksiyonu, Optimum Çalışma Hızı, Pratik Bir Üretim Fonksiyonu Örneği, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ, LİTERATÜRDE İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNUN ELE ALINIŞI, İşletme İktisadında ve Genel İktisatta İşletme Büyüklüğü Konusu, Klasik İktisatta İşletme Büyüklüğü Konusu, Uzun Dönem Maliyet Fonksiyonu ve İşletme Büyüklüğü, Optimum İşletme Büyüklüğü, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ VE ÖLÇEK EKONOMİLERİ, Ölçek Büyüklüğünün Boyutları (Ölçeğe Göre Artan, Azalan ve Sabit Getiri Durumları), Farklı Üretken Birim Seviyelerinde Ölçeğin Büyütülmesi Şekilleri, Ölçek Ekonomilerine Esas Alman Farklı Üretken Birimler, Temel Üretken Birim Seviyesinde Ölçek Birimin Büyütülmesi Şekilleri, Üretim Aşaması Seviyesinde Ölçek Birimin Büyütülmesi Şekilleri. : Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara
11) Farklı Üretken Birim Seviyelerinde Ölçeğin Büyütülmesi Şekilleri, Ölçek Ekonomilerine Esas Alman Farklı Üretken Birimler, Temel Üretken Birim Seviyesinde Ölçek Birimin Büyütülmesi Şekilleri, Üretim Aşaması Seviyesinde Ölçek Birimin Büyütülmesi Şekilleri, İşletme Seviyesinde Ölçek Birimin Büyütülmesi Şekilleri, İşletme Seviyesinde Ölçek Biriminin Büyütülmesi, İşletmenin Ürün Kapasitesi Boyutunda Büyütülmesi, İki Temel Büyüme Şekli, Kısmi Büyüme, Bütüncül Büyüme, İşletmenin Üretim Genişliği Boyutunda Büyütülmesi, İşletmenin Üretim Derinliği Boyutunda Büyütülmesi, Teşebbüs Seviyesinde Ölçek Biriminin Büyütülmesi Şekilleri, Temel İşletmecilik Fonksiyonlarına Göre Farklı Ölçek Birimlerinde Ölçek Ekonomileri, İşletmenin Üretim Fonksiyonuna İlişkin Ölçek Ekonomileri, Temel Üretken Birim Seviyesinde Ölçek Ekonomileri, İşletme Seviyesinde Ölçek Ekonomileri, Kapasite Uyumuna İlişkin Maliyet Tasarrufları, Üretim Derinliğine İlişkin Maliyet Tasarrufları, Diğer İşletmecilik Fonksiyonlarına İlişkin Ölçek Ekonomileri Tedarik Fonksiyonu ve Ölçek Ekonomileri Pazarlama Fonksiyonu ve Ölçek Ekonomileri, Taşıma Fonksiyonu ve Ölçek Ekonomileri, Finansman Fonksiyonu ve Ölçek Ekonomileri, Yönetim Fonksiyonu ve Ölçek Ekonomileri, Ölçek Ekonomilerinin Değerlendirilmesi ve Minimum Etkin Ölçek Büyüklüğü, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Nitel Özellikleri, Literatürde Konuya Genel Yaklaşım ve Nitel Özelliklere İlişkin Sınıflandırma Önerimiz, İşletme Sahibine İlişkin Nitel Özellikler, İşletme Örgütüne İlişkin Nitel Özellikler, İşletmenin Yönetim Fonksiyonuna İlişkin Nitel Özellikler, İşletmenin Finansman Fonksiyonuna İlişkin Nitel Özellikler, İşletmenin Pazarlama Fonksiyonuna İlişkin Nitel Özellikler, İşletmenin Tedarik Fonksiyonuna İlişkin Nitel Özellikleri, İşletmenin Üretim Fonksiyonuna İlişkin Nitel Özellikler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Nicel Özellikleri, Literatürde Nicel Ölçütler, İşletme Büyüklüğünün Belirlenmesinde Kullanılan Başlıca Nicel Öl¬çütler (Kriterler), İşletmede Çalışan Personel Sayısı, Makina Sayısı, Kullanılabilir Alan ve Hacim, İşletmenin Üretim Kapasitesi, Makina Parkı Değeri, Satış Tutarı (Ciro), Katma Değer, Pazar Payı, Nicel Ölçülerin Uygulanabilirlik Açısından Değerlendirilmesi, Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara
12) Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Tanımı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımında Dikkate Alınması Gereken Hususlar, Çeşitli Ülkelerde Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Tanımları, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği (AB) Resmi KOBİ Tanımı, Türkiye'de 2005 Yılı Öncesi Çeşitli Kuruluşlara İlişkin Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Tanımı, Devlet İstatistik Enstitüsü Tanımı (Yeni adı: Türkiye İstatistik Enstitüsü), Halkbank Tanımı, Sanayi Yatırım ve Kredi Bankası Tanımı, Dünya Bankası Tanımı, (Federal) Almanya Teknik İş birliği Teşkilatı Tanımı, Türkiye’de 2005 Yılında Yapılan Resmi KOBİ Tanımı, Türkiye’nin Resmi KOBİ Tanımı: Genel Değerlendirme, Türkiye’nin Resmi KOBİ Tanımı: Sınıflandırması ve Ölçütleri, Türkiye’nin Resmi KOBİ Tanımının Eleştirisi, İŞLETMELERDE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ, LİTERATÜRDE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ, Genel İktisada İlişkin Kuruluş Yeri Teorileri, İşletme İktisadında Kuruluş Yeri Teorileri, KURULUŞ YERİ MODELLERİ, Tek Konumlu (Sürekli) Kuruluş Yeri Modelleri, Tek Konumlu Kuruluş Yeri Modellerinin Varsayımları, Çok Merkezli Kuruluş Yeri Doğrusu Modeli, Kuruluş Yeri Üçgeni Modeli, Kuruluş Yeri Çokgeni Modeli, Bir Uygulama Örneği, Çok Konumlu Kuruluş Yeri Modelleri (Kesikli Kuruluş Yeri Modelleri), Çok Konumlu Kuruluş Yeri Modellerinin Özellikleri, Ulaştırma Modeli Olarak Kuruluş Yeri Problemi, Klasik Ulaştırma Modeli, Değişken ve Sabit Maliyet Unsurlarının Modele Dahil Edilmesi. Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Baskı, Ankara.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: HER HAFTA DERS NOTU E ÖĞRENME SİSTEMİNE YÜKLENMEKTEDİR.
Diğer Kaynaklar: Ulaş Dilber (2018), İşletme Ekonomisi Ders Notları, A.Ü. S.B.F, ulas@politics.ankara.edu.tr, Gönen Seçkin (tarihsiz), İşletme Ekonomisi, Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü, https://espq.sottolerighe.it › işletme-temel-kavramlar-de..., Müftüoğlu Tamer (2013), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi Yayınları, Yeniden gözden geçirilmiş 8. Bası, Ankara,

Diğer Kaynaklar Mucuk İsmet, Modern İşletmecilik, 2008, TÜRKMEN KİTABEVİ Muammer Doğan, İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, 6. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım,2010 Nurel Üner, Hulusi Demir, Mete Oktav, Oktay Alpugan, İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, Güçavdı Ömer ve Karadaş Aziz (tarihsiz), YönetiF, m Ekonomisi Ders Notları, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul,

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) İşletme bölüm mezunları, işletme alanının alt disiplinleri olan yönetim, pazarlama, finans, üretim, sayısal yöntemler, muhasebe ve bilgi teknolojileri konularında ileri düzeyde bilgi sahibidirler.
2) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin tüm faaliyetleriyle ilgili gereksinimlerini belirleme, tanımlama, tasarlama ve en uygun güncel çözümleri bularak işletmenin ihtiyacına göre uyarlama becerisine sahiptir.
3) İşletme bölüm mezunları, sahip oldukları bilgiyi eleştirel ve analitik bir düşünce tarzıyla yorumlayarak, çalışma yaşamındaki verileri analiz edebilme, değerlendirebilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir.
4) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren tüm işletmelerde, düşünce ve önerilerini İngilizce olarak da yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, çalışma yaşamındaki diğer paydaşlarla iletişim kurabilme becerisine sahiptir.
5) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin, bilişim ihtiyaçlarını ve alt yapılarını değerlendirebilecek ve proje yönetim süreçlerinde aktif rol alacak ve yabancı yöneticilerle rekabet edecek bilgiye sahiptir.
6) İşletme bölüm mezunları, kalite, iş etiği ve sosyal sorumluluk, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal haklar ve sosyal adalet bilincine ve görev yaptığı işletmelerde bu bilinç ve prensipler doğrultusunda iş yapma ve sonuçlandırma becerisine sahiptir.
7) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin, faaliyet alanlarındaki tüm gereksinimlerine çözüm geliştirirken mesleki etik kurallarını uygular, yasaların gereklerini bilir ve yerine getirir.
8) İşletme bölüm mezunları, yenilikçiliğe ve değişime açık, girişimci, liderlik becerilerine sahip, gelişen bilimsel çalışmaların ışığında ortaya çıkan yeni yaklaşımlara hâkim ve bu yeni yaklaşım ve araçları kullanma ve adapte etme konularında gerekli bilgi ve beceriye sahiptir.
9) İşletme bölüm mezunları, yaşam boyu öğrenme bilincini kavramış olarak, sorumlulukları çerçevesinde ve alanında uluslararası düzeyde rekabet edebilir.
10) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerde, orta ve üst düzey yönetici olabilmek ve yabancı yöneticilerle rekabet edebilmek için gerekli yetkinliğe, hızla değişen belirsiz ve karmaşık iş dünyasında bölgesel ve küresel konuları tanımlayabilme bilgi ve becerisine, buna ilişkin strateji ve model geliştirme konularında ihtiyaç duyulan beceriye sahiptir.
11) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerde, gerçekleştirilen tüm uygulamaların işletmeler ve kullanıcılar açısından etkilerini öngörmek ve gerekli güvenlik ve gizlilik boyutları açısından ilgili paydaşları bilgilendirmek ve bu konuda gereken çözümleri geliştirmek konularında yetkindir.
12) İşletme bölüm mezunları, işletme içerisinde çalışanlar arasında ve işletme dışında müşteriler ve diğer paydaşlarla gerek Türkçe gerekse İngilizce olarak iletişimde meydana gelebilecek çatışmaları tanımlama, çözme ve yönetme becerisine sahiptir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İşletme bölüm mezunları, işletme alanının alt disiplinleri olan yönetim, pazarlama, finans, üretim, sayısal yöntemler, muhasebe ve bilgi teknolojileri konularında ileri düzeyde bilgi sahibidirler. 4
2) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin tüm faaliyetleriyle ilgili gereksinimlerini belirleme, tanımlama, tasarlama ve en uygun güncel çözümleri bularak işletmenin ihtiyacına göre uyarlama becerisine sahiptir. 5
3) İşletme bölüm mezunları, sahip oldukları bilgiyi eleştirel ve analitik bir düşünce tarzıyla yorumlayarak, çalışma yaşamındaki verileri analiz edebilme, değerlendirebilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir. 5
4) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren tüm işletmelerde, düşünce ve önerilerini İngilizce olarak da yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, çalışma yaşamındaki diğer paydaşlarla iletişim kurabilme becerisine sahiptir. 4
5) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin, bilişim ihtiyaçlarını ve alt yapılarını değerlendirebilecek ve proje yönetim süreçlerinde aktif rol alacak ve yabancı yöneticilerle rekabet edecek bilgiye sahiptir. 4
6) İşletme bölüm mezunları, kalite, iş etiği ve sosyal sorumluluk, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal haklar ve sosyal adalet bilincine ve görev yaptığı işletmelerde bu bilinç ve prensipler doğrultusunda iş yapma ve sonuçlandırma becerisine sahiptir. 5
7) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin, faaliyet alanlarındaki tüm gereksinimlerine çözüm geliştirirken mesleki etik kurallarını uygular, yasaların gereklerini bilir ve yerine getirir. 4
8) İşletme bölüm mezunları, yenilikçiliğe ve değişime açık, girişimci, liderlik becerilerine sahip, gelişen bilimsel çalışmaların ışığında ortaya çıkan yeni yaklaşımlara hâkim ve bu yeni yaklaşım ve araçları kullanma ve adapte etme konularında gerekli bilgi ve beceriye sahiptir. 5
9) İşletme bölüm mezunları, yaşam boyu öğrenme bilincini kavramış olarak, sorumlulukları çerçevesinde ve alanında uluslararası düzeyde rekabet edebilir. 5
10) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerde, orta ve üst düzey yönetici olabilmek ve yabancı yöneticilerle rekabet edebilmek için gerekli yetkinliğe, hızla değişen belirsiz ve karmaşık iş dünyasında bölgesel ve küresel konuları tanımlayabilme bilgi ve becerisine, buna ilişkin strateji ve model geliştirme konularında ihtiyaç duyulan beceriye sahiptir. 5
11) İşletme bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerde, gerçekleştirilen tüm uygulamaların işletmeler ve kullanıcılar açısından etkilerini öngörmek ve gerekli güvenlik ve gizlilik boyutları açısından ilgili paydaşları bilgilendirmek ve bu konuda gereken çözümleri geliştirmek konularında yetkindir. 4
12) İşletme bölüm mezunları, işletme içerisinde çalışanlar arasında ve işletme dışında müşteriler ve diğer paydaşlarla gerek Türkçe gerekse İngilizce olarak iletişimde meydana gelebilecek çatışmaları tanımlama, çözme ve yönetme becerisine sahiptir. 4

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %