Ameliyathane Hizmetleri | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | VCH204 | ||||||||
Ders İsmi: | Sağlık Hizmetleri Yönetimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. BEREN KARCI AKSAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi KADRİYE SÖNMEZ Öğr.Gör. CANAN ARSLAN Öğr.Gör. BEREN KARCI AKSAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencilerin, sağlık ve sağlık hizmetleri kavramlarına hakim olması, sağlık hizmetlerinin yönetimi konusunda temel bilgileri kazanması ve Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yönetimini değerlendirebilmesini sağlamaktır |
Dersin İçeriği: | Sağlık hizmetinin özellikleri, Sağlık kurumları ve özellikleri, Türk Sağlık sistemi, Sağlık örgütlemesi, Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, koordinasyonu ve denetimi gibi konularda bilgi sahibi olunmasını ve mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesinde bu bilgilerin kullanılmasını sağlamaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Genel tanışma, Yönetim Kavramı, Sağlık Hizmetlerinde Yönetim Kavramı | |
2) | Sağlık ve Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri, Sınıflandırılması ve Fonksiyonları | |
3) | Sağlık ve Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri, Sınıflandırılması ve Fonksiyonları | |
4) | Türk Sağlık sistemi, gelişimi ve örgütlenmesi | |
5) | Hastanelerin Tanımı, Özellikleri, işlevleri ve sınıflandırılması | |
6) | Hastanelerin Tanımı, Özellikleri, işlevleri ve sınıflandırılması | |
7) | Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama Yönetimi | |
8) | Sağlık Hizmetlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Ara Sınav | |
9) | Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi | |
10) | Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi | |
11) | Sağlık Hizmetlerinde Stratejik Yönetim Ara Sınav | |
12) | Sağlık Hizmetlerinde Hakla İlişkiler ve iletişim | |
13) | Sağlık Hizmetlerinde Hasta Hakları ve Etik | |
14) | Genel Tekrar |
Ders Notları / Kitaplar: | Sağlık İşletmeleri Yönetimi Kitabı Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Kitabı |
Diğer Kaynaklar: | Tengimlioğlu D., Işık O., Akbolat M. “Sağlık İşletmeleri Yönetimi” , Ekim 2018 Kavuncubaşı Ş., Yıldırım S. “Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi” 2010 Anadolu Üniversitesi Açık ders Kitabı,2020 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
9 |
10 |
11 |
8 |
12 |
13 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||
1) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek. | |||||||||||||
2) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek . | |||||||||||||
3) Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek. | |||||||||||||
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek. | |||||||||||||
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek. | |||||||||||||
6) Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek. | |||||||||||||
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek. | |||||||||||||
8) Genel alan terminolojisine hakim olmak. | |||||||||||||
9) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek. | |||||||||||||
10) Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek. | |||||||||||||
11) Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek. | |||||||||||||
12) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek. | |||||||||||||
13) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek. | |
2) | Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek . | |
3) | Alanıyla ilgili temel, mesleki ve yasal mevzuatı bilmek ve uygun davranabilmek. | |
4) | Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilmek. | |
5) | Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilmek. | |
6) | Birimler arası koordinasyon yeteneğine sahip olma ve iyi iletişim kurabilmek. | |
7) | Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilmek. | |
8) | Genel alan terminolojisine hakim olmak. | |
9) | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilmek. | |
10) | Ameliyat salonunu operasyon için hazırlayabilmek. | |
11) | Hastanın ameliyat salonuna kabul edilmesi ve ameliyat sonrası kliniğine naklinde süreci yönetebilmek. | |
12) | Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilmek. | |
13) | Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilmek. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 2 | % 50 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |