Sosyal Hizmetler
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: SCS101
Ders İsmi: Sosyal Hizmete Giriş
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
4 0 0 6
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. GÖZE ÇAKIR YÜCE
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sosyal Hizmet Bilimine Giriş dersinin amacı, sosyal hizmet kuram ve uygulamaları konusunda temel bilgileri paylaşmak, sosyal çalışma alanında tespit edilen riskleri ortadan kaldırmak için koruyucu-önleyici, geliştirici-değiştirici ve tedavi edici çalışmaların koordinasyon sürecinde ortaya çıkan meslek elemanı ihtiyacını karşılamak, toplumsal yapıyı güçlendirecek sosyal kurumların ve sosyal politikaların parçası olmaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders kapsamında¸sosyal hizmetin tanımı, temel kavramları ve unsurları, sosyal hizmet felsefesi, değerleri ve etiği, Dünyada ve Türkiye'de sosyal hizmetin tarihsel gelişimi, uygulama alanları, fonksiyonları,yöntem ve teknikleri, mesleki kimliği ve güncel durumuna ilişkin konulara yer verilmektedir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bilim ve meslek olarak sosyal hizmetin kavramsal temelleri hakkında teorik bilgi sahibi olunur.
2) Sanayi devrimi ile sosyal hizmet kavramının gelişimi arasındaki ilişkiyi farklı boyutlarıyla analiz edebilme becerisi kazanılır. Kentleşme, sanayileşme, yoksullaşma, sosyal yardım ve sosyal adalet vb. ekseninde sosyal hizmetin tarihsel arka planı hakkında bilgi sahibi olunur.
3) Sosyal hizmet uygulama alanları (sağlık, sosyal refah hizmetleri, eğitim, sosyal güvenlik, sivil toplum, yerel yönetim gibi) bilgisine sahip olma.
4) Ders Kapsamında mesleki Hayatında bilmesi gereken kuramların neler olduğunu öğrenir.
5) Öğrenci, Sosyal Hizmet Mesleğinin kuramsal ve uygulama düzeyinde sahip olduğu içeriği tanır. Konular hakkında genel değerlendirme yapabilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nde sosyal hizmet kavramının gelişimi öğrenilir ve önceki dönemlerle karşılaştırma yapabilme becerisi kazanılır.
2) Sosyal hizmetlerde mesleki görüşme (mülakat) teknikleri, rapor tutmanın genel nitelikleri, sosyal çalışmacı/sosyal teknikerin mesleki görüşmedeki rolü üzerine beceri kazanılır.
3) Sosyal çalışmayı tanımlayabilecek bilgi birikimine sahip olunur. Bu kapsamda; gençlere, yaşlılara ve engellilere yönelik sosyal hizmetleri analiz edebilme becerisi kazanılır.
4) Ders kapsamında, küreselleşmenin etkisiyle toplumsal yapıda meydana gelen değişikler ve bu değişikliklerin sosyal hizmete etkisini analiz edebilme becerisi kazanılır.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Bir meslek olarak sosyal hizmetin özellikleri, amaç ve temel değer, etik ilke, çalışma konuları hakkında genel bilgi sahibi olunur. Bu kapsamda sosyal hizmet mesleğinin felsefi temelleri öğrenilir.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Sosyal hizmet kavramıyla ilişkili olarak; birey, grup, toplum, sosyal eylem vb. kavramlar öğrenilir. Sosyal çalışma kuramları, sosyal çalışma yöntem ve teknikleri hakkında alan yetkinliği kazanılır.
2) Sosyal çalışmayı tanımlayabilecek bilgi birikimine sahip olunur. Bu kapsamda; aile ve çocuklara yönelik sosyal hizmetleri analiz edebilme becerisi kazanılır.
3) Sosyal çalışmayı tanımlayabilecek bilgi birikimine sahip olunur. Bu kapsamda; yoksul, bağımlı ve diğer sosyal gruplara yönelik sosyal hizmetleri, STK, sosyal belediye, toplum merkezleri vb. analiz edebilme becerisi kazanılır.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Sosyal adalet, sosyal devlet, sosyal reform, sosyal refahvb kavramlar hakkında bilgi sahibi olunur. Anayasal ve yasal haklar, uluslararası düzenlemeler vb. çerçevesinde sosyal hizmet bilimine yönelik vizyon değerlendirmeleri yapabilme becerisi kazanılır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin tanımlanması ve temel kavramlar ve ders kaynakları hakkında bilgi paylaşımı. Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
2) Bilim ve Meslek Olarak Sosyal Hizmete Giriş, Sosyal Hizmete İlişkin Temel Kavramlar Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
3) Sosyal Hizmetin Tarihsel Gelişimi:Sanayi Devrimi ve Sosyal Hizmet Düşüncesinin Temel Gelişimi Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
4) Sosyal Hizmetin Tarihsel Gelişimi:Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nde Sosyal Hizmetin Tarihsel Gelişimi Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
5) Sosyal Hizmetin Amaç, İşlev, Değer, Konu ve Felsefesi Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
6) Sosyal Hizmet Yöntem ve Teknikleri-I Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
7) Sosyal Hizmet Yöntem ve Teknikleri-II Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
8) Ara Sınav Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
9) Sosyal Çalışma Alanı ve Sosyal Çalışma Tanımlamalarının Tartışılması-I Discussion of Social Work Field and Social Work Definitions-I Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
10) Sosyal Çalışma Alanı ve Sosyal Çalışma Tanımlamalarının Tartışılması-II Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
11) Sosyal Çalışma Alanı ve Sosyal Çalışma Tanımlamalarının Tartışılması-III Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
12) Küreselleşmenin Toplumsal Sonuçları ve Sosyal Hizmete Etkisi Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb
13) Toplumsal Kalkınma Anlayışı İçinde Sosyal Devlet ve Sosyal Adalet Kavramlarının Değerlendirilmesi Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
14) Ders Tekrarı/Ders dönemi içinde anlatılan konu başlık ve içeriklerinin hatırlatılması Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
15) Final Sınavı -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Dersin kaynak kitapları, ders için önerilen süreli yayınlar, ders kapsamında hazırlanan sunum çalışmaları ve ders notları, ders konuları kapsamında değerlendirilen istatistiki bilgiler, Anlatım, örnek olay incelemesi, tartışma, ödev/rapor hazırlama ve/veya sunma vb.
Diğer Kaynaklar: İsmail Galip YOLCUOĞLU, Sosyal HizmetBilimine Giriş, (2012).SABEV.
Bradford W. Sheafor, Sosyal Hizmet Uygulaması Temel Teknikler ve İlkeler, (2014).Nika Yayınevi.
Veli Duyan, Sosyal Hizmet: Temelleri, Yaklaşımları ve Müdahale Yöntemleri,(2012). Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi Yayınları, Yayın No: 20.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

12

13

14

3

6

8

10

4

5

7

9

11

Program Kazanımları
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak sosyal çalışma alanında temel düzeyde kavramsal ve teorik bilgiye sahiptir.
2) Mesleki bilgiye sahip bir meslek elemanı olarak; edindiği teorik bilgiyi çalışma ortamına aktarabilir, insan ilişkileri ve mesleki iletişim becerisini kullanabilir.
3) Sosyal müdahale sürecinde gerekli doküman, belge ve raporların hazırlanma ve kayıt süreci hakkında genel bilgi sahibi olur.
4) Dünyada ve Türkiye'de sosyal politika uygulamalarını analiz edebilme becerisi kazanır.
5) Stres yönetimi ve vaka analizi yapabilme becerisi kazanır.
6) Araştırma yöntem ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olur ve bu birikimi çalışma alanında kullanabilme becerisi kazanır.
7) Sosyal hizmetlerde mesleki görüşme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
8) Sözlü ve yazılı olarak iletişim becerilerini etkin kullanabilir.
9) Sosyal çalışma alanında kullanılan temel yasal çerçeve ve mevzuat hükümlerini kullanabilir.
10) Sosyal hizmet kuruluşlarını tanır ve kuruluş faaliyet alanları hakkında bilgi sahibi olur.
11) Sosyal çalışma alanında sunulan temel bakım hizmetleri hakkında nitelik ve niceliksel düzeyde bilgi sahibi olur ve edindiği bilgiyle alanda çalışabilme becerisi kazanır.
12) Sosyal çalışma alanına yönelik hizmet uygulamalarının ulusal ve uluslararası karşılaştırmasını ve takibini gerçekleştirebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak sosyal çalışma alanında temel düzeyde kavramsal ve teorik bilgiye sahiptir. 4
2) Mesleki bilgiye sahip bir meslek elemanı olarak; edindiği teorik bilgiyi çalışma ortamına aktarabilir, insan ilişkileri ve mesleki iletişim becerisini kullanabilir. 4
3) Sosyal müdahale sürecinde gerekli doküman, belge ve raporların hazırlanma ve kayıt süreci hakkında genel bilgi sahibi olur. 4
4) Dünyada ve Türkiye'de sosyal politika uygulamalarını analiz edebilme becerisi kazanır. 4
5) Stres yönetimi ve vaka analizi yapabilme becerisi kazanır. 4
6) Araştırma yöntem ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olur ve bu birikimi çalışma alanında kullanabilme becerisi kazanır. 4
7) Sosyal hizmetlerde mesleki görüşme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur. 4
8) Sözlü ve yazılı olarak iletişim becerilerini etkin kullanabilir. 4
9) Sosyal çalışma alanında kullanılan temel yasal çerçeve ve mevzuat hükümlerini kullanabilir. 4
10) Sosyal hizmet kuruluşlarını tanır ve kuruluş faaliyet alanları hakkında bilgi sahibi olur. 4
11) Sosyal çalışma alanında sunulan temel bakım hizmetleri hakkında nitelik ve niceliksel düzeyde bilgi sahibi olur ve edindiği bilgiyle alanda çalışabilme becerisi kazanır. 4
12) Sosyal çalışma alanına yönelik hizmet uygulamalarının ulusal ve uluslararası karşılaştırmasını ve takibini gerçekleştirebilir. 4

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100