Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, tarih öncesi çağlardan rönesansa rafine mutfağın doğuşuna dek gastronomi tarihini öğrenmektir. |
Dersin İçeriği: |
Ders; tarih öncesi çağlardan başlayarak Sümerler, Hititler, Frigler, mısır, Antik Yunan, Roma ve Bizans İmparatorlukları, İran, Hindistan, Çin, Orta Asya Göçebe Mutfağı, İslam Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu, Ortaçağ Avrupası, Rönesans zamanlarında gastronomi ve rafine mutfak konularını kapsar. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders Hakkında Genel Bilgilendirme |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
2) |
Tarih Öncesi Çağlarda Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
3) |
Sümerler, Hititler ve Frigler’de Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
4) |
Mısır ve Antik Yunan’da Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
5) |
Roma ve Bizans İmparatorluğu’nda Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
6) |
İran, Hindistan ve Çin’de Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
7) |
Ara Sınav Öncesi Genel Tekrar |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
8) |
ARA SINAV |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
9) |
Orta Asya Göçebe Mutfağı |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
10) |
İslam Devletleri Dönemi’nde Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
11) |
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
12) |
Ortaçağ Avrupa’sında Gastronomi |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
13) |
Rönesans ve Rafine Mutfak |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
14) |
Dönem Sonu Genel Tekrar |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
15) |
DÖNEM SONU SINAVI |
Konulara İlişkin Ön Okumalar |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve aşçılık alanı ile ilgili temel olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
2 |
2) |
Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum ve servis, malzeme tedarik ve stok uygulamaları gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olur ve bu yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir. |
1 |
3) |
Gastronomi ve aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yemekleri hazırlar ve yeni ürün geliştirebilir. |
1 |
4) |
Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir. |
2 |
5) |
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini aslına uygun olarak hazırlayabilir. |
2 |
6) |
İş süreçlerini bilerek takım içerisinde verimli ve düzenli bir şekilde çalışabilir, ekibi organize edebilir ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir. |
1 |
7) |
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir ve kriz yönetebilir. |
1 |
8) |
Ekip içerisinde çalışabilir ve iyi iletişim kurabilir. |
1 |
9) |
Mutfak araç gereç ve ekipmanların kullanımını ve bakımını sağlayabilir.. |
1 |
10) |
İlk yardım bilgi ve becerisine sahiptir. |
1 |
11) |
Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncel tutar ve geliştirebilir. |
2 |
12) |
Gastronominin temel kavramlarını, kuramlarını ve yeni akımları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklayabilir, analiz edebilir ve bu düşünceleri alanında uzman veya uzman olmayan kişilere yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır. |
2 |
13) |
Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip edebilir ve iletişim kurabilir. |
1 |
14) |
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. |
1 |
15) |
Mutfaklarda verilen bir görevi doğru teknikler kullanarak, meslek standartları çerçevesinde etik değerlere bağlı kalarak yerine getirir. |
1 |
16) |
Gıda güvenliği ve kişisel hijyene dikkat eder, alanın gerektirdiği giyim ve görünüme özen gösterir. |
1 |
17) |
Kalite yönetim sistemlerini uygular, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |
1 |