Dersin Amacı: |
Yiyecek İçecek İşletmelerini detaylı tanıyabilme, organizasyon yapılarını kavranmasını, yiyecek ve içecek alanlarının planlanması, organizasyonu, işletilmesi ve kontrolü süreçlerinin bilinmesini sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği: |
İşletme yönetimiyle ilgili temel kavramlar, yönetim düşüncesinin gelişimi, yönetim fonksiyonları, organizasyonların kuruluş süreci ve yönetim uygulamalarıyla ilgili çeşitli yaklaşım biçimleri, yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletme türleri, bu işletmelerin özellikleri, verilen hizmetin türü ve içeriği, ilgili işletmelerde yapılan üretimin özellikleri ve üretim yöntemleri, servis usulleri, işletmelerin tabi oldukları yasal düzenlemeler ve yükümlülükler bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Yönetimle ilgili temel kavramlar |
|
2) |
Yönetimin Fonksiyonları |
|
3) |
Yönetimde Kontrol Fonksiyonu, Finansal Yönetim, Müşteri İlişkileri Yönetimi |
|
4) |
Yiyecek İçecek İşletmelerine Genel Bakış |
|
5) |
Restoran İşletmelerinin Tanımı Ve Özellikleri |
|
6) |
Restoran İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Ve İşlevleri |
|
7) |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Organizasyon Yapısı Ve İşleyişi |
|
8) |
Ara sınav |
|
9) |
Yiyecek İçecek İşletmesi Kurmak İçin Gerekli Teknik Ve Finansal Özellikler |
|
10) |
Yiyecek Ve İçecek Alanlarının Planlanması |
|
11) |
Satın Alma Süreçleri İle İlgili Genel Bilgiler |
|
12) |
Restoran İşletmelerinde Maliyet Hesaplamaları |
|
13) |
Yiyecek İçecek Otomasyon Sistemleri, Çeşitleri, Fonksiyonları |
|
14) |
Menü Planlaması, Üretim Planlaması |
|
15) |
Final sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. |
1 |
2) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. |
4 |
3) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. |
3 |
4) |
Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. |
1 |
5) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. |
2 |
6) |
Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma |
5 |
7) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. |
5 |
8) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. |
1 |
9) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
2 |