Dersin Amacı: |
Gıda Kalite Kontrolünün Tanıtımı, Gerekliliği. Gıdalarda Kalite Unsurları, Teorisi, Uygulamada Kullanılan Alet ve Cihazlar. HACCP ISO 9000’ler ve ISO 22000’ın tanıtılması. Gıda kalite kontrol yöntemleri, kalite standartları, gıda mevzuatı, yönetmelik ve tebliğ gibi yasal düzenlemeler konusunda öğrencilerin bilinçlenmesini ve konu hakkında yorum yapmalarını sağlamak. |
Dersin İçeriği: |
Gıdaların çeşitli kalite özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik kontrol ve analiz yöntemleri, kalite uygulamaları ve standartları, HACCP, gıda kanunu, gıda kodeksi, gıda mevzuatı, tebliğ ve yönetmelikler, gıda standartları. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
2) |
Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
3) |
Türkiye’de Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
4) |
Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
5) |
Kalite Karakteristikleri ve Ölçümü |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
6) |
Kusurlar ve sınıflandırılması |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
7) |
Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri (TSE) |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
8) |
vize |
|
9) |
Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminatlar |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
10) |
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
11) |
ISO 9000 ve Tanıtımı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
12) |
ISO 22000 Tanımı |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
13) |
Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri (CODEX) |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
14) |
Gıdalarda kalite kontrol ve risk analizi uygulamaları: HACCP ve ISO22000 |
Konulara ilişkin ders kaynağı |
15) |
Final sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. |
1 |
2) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. |
5 |
3) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. |
3 |
4) |
Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. |
2 |
5) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. |
1 |
6) |
Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma |
3 |
7) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. |
2 |
8) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. |
1 |
9) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
4 |