Adalet
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: JUS104
Ders İsmi: Ceza Hukuku Bilgisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 6
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. SEMİH AYSAL
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. SEMİH AYSAL
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bir kamu hukuku dalı olan ceza hukukunun konusu, amacı, hakim olan ilkeler dersimizin ana konusunu oluşturmaktadır. Genel olarak ceza normu kavramı ve türleri ile ceza normunun uygulama alanına hakim ilkeler ve yapılan ayrım ile geri verme kavramının içeriği ve koşulları, suç nedir, unsurları nelerdir ve türleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi bu dersimizin hedefidir.

Dersin İçeriği: Bu derste, Ceza hukuku genel hükümler ve özel hükümler olarak iki kısım halinde anlatılacaktır. Genel hükümler kapsamında; ceza kavramı, temel özellikleri, kaynakları, ceza hukukunun temel ilkeleri, ceza normu, geri verme, suç hukuku ( suçun unsurları, suçun unsuru sayılmayan olgular, suç niteliğinde olmayan hukuka aykırı eylemler, ceza sorumluluğu ( kusurluluk, kusurluluğu kaldıran nedenler, haksız tahrik), suçun özel görünüm biçimleri – teşebbüs- iştirak- içtima ), yaptırım hukuku ( cezalar, güvenlik tedbirleri, erteleme, koşullu salıverilme, dava ve ceza ilişkisini düşüren nedenler, adli sicil, yasaklanmış hakların geri verilmesi ) anlatılacaktır. Ceza hukuku özel hükümler kapsamında ise, kamu görevlisi, silah, vs. kavram tanımlamaları yapıldıktan sonra Uluslararası suçlar, Kişilere karşı suçlar, Topluma karşı suçlar üst başlıkları altında suç türleri.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bir kamu hukuku dalı olan ceza hukukunun genel hükümlerine ilişkin konusu, amacı, hakim olan ilkeler dersimizin ana konusunu oluşturmaktadır.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Genel olarak ceza normu kavramı ve türleri ile ceza normunun uygulama alanına hakim ilkiler ve yapılan ayrım ile geri verme kavramının içeriği ve koşullarına ilişkin öğrencilerin bilgilenmesinin sağlanması bu dersimizin hedefidir.
2) Suç nedir, unsurları nelerdir ve türleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi bu dersin konusudur.
3) Suçun unsuru sayılmayan cezalandırabilme için aranan koşullar ve cezasızlık nedenleri, suç niteliğinde olmayan hukuka aykırı eylemler, Ceza sorumluluğu kapsamında kusur kavramı incelenecektir. Öğrenciden, bu kavramları kavramış olması beklenmektedir.
4) Yaptırım nedir ve türleri nelerdir, Erteleme kavramı ve koşulları, süresi, düşmesi ve sonuçları, koşullu salıvermenin anlamı ve şartları ile dava ve ceza ilişkisini düşüren nedenleri ve türleri, adli sicil kavramı, adli sicile kaydedilen bilgiler ile kayıtların silinmesi ilr yasaklanmış hakların iadesi kavramları hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi bu dersin amacıdır.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Suçun özel görünüm biçimleri olan teşebbüs kavramı ve şartları, iştirak kavramı ve buna ilişkin şartlar ile içtima kavramı ve türleri konularının bu derste öğrencilerce kavranmış olması beklenmektedir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma, Dersin Tanıtımı 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun Tanıtımı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
2) Ceza Hukuku Kavramı ve Ceza Hukukunun Tarihçesi *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
3) Ceza Hukukunun Kaynakları. Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi. Ceza Kanunlarının Zaman, Yer ve Kişi Bakımından Uygulanması *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
4) Suç Teorisi I : Kavram ve Suçun Unsurları Tipikliğin Maddi Unsurları *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
5) Suç Teorisi II : Suçun (tipikliğin )Manevi Unsurları *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Haker, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
6) Kusurluluk. Kusurluluğu Artıran veya Azaltan Haller Ceza Hukukunda Hata Suçun Diğer Unsurları *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
7) Suçun Özel Görünüş Şekilleri (Teşebbüs, İştirak, İçtima) *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
8) VİZE SINAVI
9) Yaptırım Teorisi *Artuk/Gökçen, Penal Law General Provisions, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen,Penal Law Special Provisions , Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Penal Law General Provisions, Adalet Yayınevi, Ankara.
10) Kasten Öldürme Suçu Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme Suçu İntihara Yönlendirme Suçu *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
11) Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
12) Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
13) Malvarlığına Karşı Suçlar Uyuşturucu Maddelerine ilişkin Suçlar *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Artuk/Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara. *Hakeri, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara.
14) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Mevzuat Türk Ceza Kanunu
Ayrıca öğrencilerin derste edindikleri bilgileri somutlaştırabilmeleri için adliyelere giderek duruşma izlemeleri için yönlendirilmesi söz konusu olacaktır.

Criminal Law; Ismail Ercan, İkinci Sayfa Publishing
Turkish Penal Code
In addition, it will be possible for students to go to the Courthouse and follow the proceedings so that they can concretize the information they have acquired in the course.
Diğer Kaynaklar: Ceza Hukuku Genel Hükümler,; Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk
Prof. Dr. Ahmet Gökçen ve diğerleri, adalet
yayınevi.
Ceza Hukuku Genel Hükümler, Hakan Hakeri, adalet yayınevi.

Ceza Hukuku Özel Hükümler; Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk
Prof. Dr. Ahmet Gökçen ve diğerleri, adalet
yayınevi.
Criminal Law General Provisions; Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk
Prof. Dr. Ahmet Gökçen ve diğerleri, adalet
yayınevi.
Criminal Law General Provisions; Hakan Hakeri, adalet yayınevi.

Criminal Law Special Provisions; Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk
Prof. Dr. Ahmet Gökçen ve diğerleri, adalet
yayınevi.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

6

5

Program Kazanımları
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 5
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 5

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %