Adalet
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: JUS106
Ders İsmi: Kalem Mevzuatı ve Adli Yazışma Teknikleri
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
1 1 0 4
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Sümeyye Türker
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Fatma Ünal
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin amacı; adalet dairelerinin(adalet teşkilatında yer alan kurum ve kişilerin), yazışma yapma ve kayıt tutma esaslarını düzenleyen hukuk kuralları ile kalem hizmetlerini yürüten personel ve bu personelin oluşturduğu örgütün bağlı olduğu hukuk kurallarını öğretmektir.

Dersin İçeriği: Yargı örgütünde bulunan kalem kavramı, kalem personeli, kalem hizmetleri, kalemlerde tutulması ve saklanması gereken dosya ve defterler ile ilgili mevzuat ile resmi yazışma kuralları.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Öğrenci kalem mevzuatı ile ilgili bilgi sahibi olacaktır.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Öğrenci adli kalem yetki ve personeli hakkında, dosya düzeni Uyap kullanımı ve resmi yazışma hakkında bilgi sahibi olacaktır.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Öğrenci, adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkilerini, ceza mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkilerini, Cumhuriyet başsavcılığının, başsavcının, başsavcı vekili ve savcının görevleri, Cumhuriyet başsavcılığının teşkilat yapısı hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) VİZE SINAVI-2 Adli Yargı Cumhuriyet Başsavcılığı konusunda tekrar ve soru çözümü yapılacaktır.
1) Adli Kalem ile ilgili genel hususlar işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
1) Adlî yargı ilk derece mahkemelerinde, kasa hesabı işlenecektir.
2) Adli kalem ile ilgili hususlar tekrar edilecek ve soru çözülecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
3) Dosya Düzeni ve Uyap Kullanımı işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
4) Konuların tekrarı ve test çözümü yapılacaktır. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
5) Resmi Yazışmanın içeriği işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
6) Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkileri, hukuk mahkemeleri ile ilgili hususlar işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
7) Hukuk mahkemeleri ile ilgili konu tekrarı ve soru çözümü yapılacaktır. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
8) VİZE SINAVI-1 Genel Konu Tekrarı ve soru çözümü yapılacaktır. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
9) Adli yargı ilk derece ceza mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkileri ve ceza mahkemeleri ile ilgili hususlar işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
10) Ceza mahkemeleri ile ilgili tekrar ve soru çözümü yapılacaktır. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
11) Adli Yargı Cumhuriyet Başsavcılığı ile ilgili hususlar işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
12) VİZE SINAVI-2 Adli Yargı Cumhuriyet Başsavcılığı konusunda tekrar ve soru çözümü yapılacaktır. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
13) Adlî yargı ilk derece mahkemelerinde, kasa hesabı işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
14) Kalem denetiminin içeriği işlenecektir. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)
15) Genel konu tekrarı yapılacaktır. Kalem Mevzuatı ve Yazı İşleri, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Albayrak, Eylül 2020, 2. Baskı. Kalem Mevzuatı, Yrd. Doç. Dr. Evren Koç, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Serhat Konuralp, Ağustos 2017, 1. Baskı. Mevzuat (Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Tebligat Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve diğerleri)

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Cumhurbaşkanlığı Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik.
2. Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik .
3.Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin kalem mevzuatına dair yasal düzenlemeler.
4. Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi için hazırlanmış kalem mevzuatı.
5. İlgili diğer mevzuat.
Diğer Kaynaklar: 1. Hukuk Muhakemeleri Kanunu
2.Ceza Muhakemeleri Kanunu
3. İlgili diğer mevzuat.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 5
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 5

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 25
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100