Adalet
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: JUS204
Ders İsmi: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ULAŞ GÜLTEN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Sümeyye Türker
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: İş hukuku hakkında bilgi verilmesi, sosyal güvenlik hukuku ve uygulamalarının detaylı öğrenilmesi
Dersin İçeriği: İş Hukukunun Kapsamı ve İş Sözleşmeleri, iş sözleşmesinin şekli ve sözleşme türleri,Belirli ve belirsiz süreli İş Sözleşmelerinin Haklı veya Haksız sebeple Derhal Feshi, Geçersiz Feshin Sonuçları,Kıdem Tazminatı tanımı, şartları ve hesaplanması, Sosyal Güvenliğin Ülkemizdeki Gelişimi, Primli Sosyal Güvenlik Rejimlerinin Özellikleri, İşyerinin ve sigortalıların kuruma bildirilmesi primler ve Prim oranları, İş kazası ve meslek hastalıkları sigortası, Hastalık ve Analık Sigortası, Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) İŞ HUKUKU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME, İŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA GENEL BİR BİLGİ SAHİBİ OLMA
2) İŞ SÖZLEŞMESİNDE TARAFLARIN HAK VE YETKİLERİNİN ÖĞRENİLMESİ
3) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN ÇEŞİTLERİNİN ÖĞRENİLMESİ, BELİRLİ VE BELİRSİZ İŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA GENEL BİR BİLGİ SAHİBİ OLMA
4) İŞ SÖZLEŞMELERİNDE FESİH USULLERİNİ VE SONUÇLARINI ÖĞRENME
5) KIDEM TAZMİNATININ ŞARTLARI, HESAPLANMASI VE UYGULAMASININ ANLAŞILMASI
6) SENDİKALAR HUKUKU VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ SAHİBİ OLMA
7) GREV VE LOKAVT KAVRAMLARININ AYRINTILI ÖĞRENİLMESİ
8) SOSYAL GÜVENLİĞİN NE OLDUĞUNUN ÖĞRENİLMESİ VE ÜLKEMİZDEKİ YERİNİN VE GELİŞİMİNİN ANLAŞILMASI
9) SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN NASIL ÖDENDİĞİNİN ANLAŞILMASI
10) İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARININ KAPSAMINI ANLAMA, HASTALIK VE ANALIK SİGORTASI KAPSAMININ ÖĞRENİLMESİ
11) HANGİ KOŞULLARDA MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARINA HAK KAZANILDIĞININ ANLAŞILMASI
12) İŞSİZLİK VE GENEL SAĞLIK SİGORTASININ KAPSAMININ ANLAŞILMASI, KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN ÖĞRENİLMESİ
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma ve dersin genel işlenişi hakkında bilgilendirme İŞ hukukunun tarihsel gelişimi -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.b Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları
2) İş hukukunun kapsamı, iş sözleşmeleri şekli ve sözleşme türleri Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
3) İş sözleşmesinin taraflarının borçları, çalışma ve dinlenme süreleri Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
4) İŞ sözleşmesinin sona ermesi, sözleşmenin feshinde usul Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmelerinin haklı veya haksız sebeple derhal feshi geçersiz feshin sonuçları -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları
5) -İş Hukukunda Ücretler - İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Alınacak Önlemler -Para Cezaları -Quiz sınavı -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
6) kıdem tazminatı tanımı, şartları ve hesaplanması uygulamada yaşanacak aksaklıklar Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
7) sendikalar hukuku toplu iş sözleşmelerinin yapılması ve toplu iş uyuşmazlıkları -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
8) Vize haftası Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
9) Sosyal güvenlik hukukuna giriş sosyal güvenliğin temel kavramları sosyal güvenliğin ülkemizdeki gelişimi -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
10) işyerinin ve sigortalıların kuruma bildirilmesi primler ve prim belgesi prim oranları primlerin ödenmesi -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
11) iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası hastalık ve analık sigortası Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları
12) malullük,yaşlılık ve ölüm sigortaları Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.
13) işsizlik ve genel sağlık sigortası işsizlik sigortası yardımları ve yararlanma şartları kısa çalışma ödeneği -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları
14) Sosyal güvenlik hukuku konularının genel tekrarı -Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı. - Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları. - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Meslek Yüksek Okulları İçin İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Prof.Dr. Müjdat Şakar Beta Yayınları 5.baskı
- Sosyal Sigortalar Hukuku- Prof.Dr.Yusuf Alper-Dora Basım Yayın
Diğer Kaynaklar: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Polat TUNCER-Ekin yayınları
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku- Hakim ÇELİK- Ozan BİNGÖL- Ekin yayınları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Program Kazanımları
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 5
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 5

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 15
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100