Adalet
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: JUS206
Ders İsmi: Ceza Usul Hukuku Bilgisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar AKTS
3 0 0 7
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. SEMİH AYSAL
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. SEMİH AYSAL
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Genel olarak ceza muhakemesinin konusu, koşulları, ceza muhakemesi işlemleri ve ceza muhakemesinde geçerli olan süreler, Ceza muhakemesi bünyesinde yargılama ve savunma
makamlarının yapısı ve görev tanımı ile usul hükümleri ile kolluk, mağdur ve şikayetçi, Ceza usul hukukunda ispat kavramı, Ceza usul hukukundaki koruma tedbirleri dersimizin içeriğini
oluşturmaktadır. Ceza muhakemesi kapsamındaki soruşturma evresi hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi bu dersin amacıdır. Ceza muhakemesi kapsamındaki kovuşturma evresi hakkında
öğrencilerin bilgilenmesi hedeflenir. Ceza Usul Hukuku kapsamında olağan ve olağan üstü yasa yolları hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Ceza yargılamasında
muhakeme giderleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olması hedeflenmektedir. Özel muhakeme usulleri hakkında bilgi sahibi olmak dersin ana amacı olacaktır
Dersin İçeriği: Ceza muhakemesi hukuku cezai nitelikli uyuşmazlığa ilişkin maddi gerçeğin ortaya konulması ve uyuşmazlığın çözümüne katılan aktörler tarafından yapılan işlemlerin zamanının sırasının ve tarzının ortaya konulmasının sağlayan hukuk dalıdır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Çıktıları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma toplantısı. Dersin Tanıtımı 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu tanıtımı. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu
2) *Ceza Muhakemesi Hukukunun Kaynakları *Ceza Muhakemesi Hukukunun Temel İlkeleri • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
3) Ceza Muhakemesi Kanunlarının Zaman, Yer ve Kişi Bakımından Uygulanması • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
4) Soruşturma Evresi I : Suç şüphesi, Suçun öğrenilmesi (re’sen-ihbar-şikayet), Soruşturma Evresinin Özellikleri • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
5) Soruşturma Evresi II : Soruşturma Evresinin Süjeleri ve Süjelerin Görevleri. Deliller ve Delillerin Toplanması • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
6) Koruma Tedbirleri : Yakalama, Gözaltı, Tutuklama ve Diğer Koruma Tedbirleri • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
7) *İddianameye Alternatif Yöntemler *İddianame, İddianamenin unsurları, iddianamenin değerlendirilmesi (red - kabul) • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
8) VİZE SINAVI
9) Kovuşturma Evresi I : Kovuşturma Makamı ve Yardımcıları • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
10) Kovuşturma Evresi II : *Muhakeme Konusu Uyuşmazlık ve Bağlantı *Muhakeme şartları ve Muhakeme İşlemleri • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
11) Kovuşturma Evresi III: Kovuşturma Evresinin Devreleri (Hazırlık- Duruşma- Sonuç) • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
12) Kanun Yolları ve İnfaz • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
13) Özel Muhakeme Usulleri : Basit Yargılama, Gaip ve Kaçakların Muhakemesi, İdari Yaptırım Muhakemesi • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
14) Yargılama Giderleri ve Devletin Sorumluluğu KAPANIŞ DERSİ • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara. • Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: • Özbek, Veli Özer v.d., Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin, Ankara.
• Centel/Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta, İstanbul.
Diğer Kaynaklar: • Özbek, Veli Özer v.d., Penal Procedural Law, Seçkin, Ankara.
• Centel/Zafer, Penal Procedural Law, Beta, İstanbul.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) -Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 5
3) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) - Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100