Dersin Amacı: |
Sivil savunma ve sivil korunmanın tarihsel gelişimi konusuna hakim olan öğrencilerin, KBRN olaylarına karşı korunma yöntemleri hakkında uygulanabilir bilgi sahibi olmalarıdır. |
Dersin İçeriği: |
Sivil savunmanın tanımı ve tarihsel gelişimi, Sivil korunma, Kimyasal savaşın tanımı, kimyasal savaş maddelerinin genel ayrımı, Kimyasal savaş maddelerinden kişisel temizlenme, Biyolojik savaş maddeleri tanımı ve özellikleri, Radyasyon belirtileri, Radyasyondan korunmada ana prensipler ve alınacak tedbirler, Nükleer silahlar ve klasik silahlar arasındaki farklar, Atom ve hidrojen bombaları, Nükleer silahların etkileri, İkaz alarm işaretleri, sığınaklar, gizlenme ve karartma |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Sivil savunmanın tanımı ve tarihsel gelişimi |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
2) |
Sivil korunma |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
3) |
Kimyasal savaşın tanımı, kimyasal savaş maddelerinin genel ayrımı |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
4) |
Kimyasal savaş maddelerinden kişisel temizlenme |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
5) |
Biyolojik savaş maddeleri tanımı ve özellikleri |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
6) |
Biyolojik savaş maddelerinden korunma ve temizlenme |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
7) |
Radyasyon tanımı ve özellikleri |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
8) |
Ara Sınav |
|
9) |
Radyasyon belirtileri ve korunma yöntemleri |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
10) |
Radyasyondan korunmada ana prensipler ve alınacak tedbirler |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
11) |
Nükleer silahlar ve klasik silahlar arasındaki farklar |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
12) |
Atom ve hidrojen bombaları |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
13) |
Nükleer silahların etkileri |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
14) |
İkaz alarm işaretleri, sığınaklar, gizlenme ve karartma |
KBRN Savunma ve Güvenlik ders kitabı |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında kesintisiz iletişim kurabileceği ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip olma. |
|
2) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında toplum sağlığını dikkate alan sorumluluk bilinci kazanma. |
|
3) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yiyecek-içecek üretimi, tasarlanması ve sunumu hakkında detaylı teknik bilgiye sahip olma. |
|
4) |
Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında gastronomi ve mutfak sanatları uygulamalarına hâkim olma ve özgün fikirlerin önemini kavrama. |
|
5) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında dünya çapındaki gelişme ve değişmelere uyum sağlayabilecek bilgi yeterliliğinde olma. |
|
6) |
Gastronomi ve mutfak sanatlarının uygulandığı işletmelerin yönetim düzeyinde işleyişlerine hâkim olma |
|
7) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üretilen ürünlerin ticari amaçla pazarlanması açısından gerekli teknik bilgi ve yöntemlere hâkim olma. |
|
8) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgileri dünya çapında uygulayabilecek uluslararası bakış açısını kazanma. |
|
9) |
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırmalar yaparak veri toplama, işleme ve bilgi üretme süreçlerini gerçekleştirebilecek teknik altyapıyı kazanma. |
|